Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vakıf üniversitesi öğrencileri: “Sadece çevrimiçi eğitim verildiği halde neden aynı parayı ödemek zorundayız?”

Üniversite öğrencileri dün akşam vakıf üniversitelerinde okuyan arkadaşlarına destek olmak için #CanımızlaTaksitÖdeyemeyiz etiketiyle sosyal medyada bir araya geldi. Öğrenci Sendikası üyesi ve aynı zamanda bir vakıf üniversitesinde okuyan Ece Belekoğlu, Medyascope’a öğrencilerin taleplerini anlattı. 

Devlet üniversiteleriyle birlikte vakıf üniversiteleri de 16 Mart’ta eğitime ara verdi. Bir süre sonra teknolojik altyapısı bulunan okullar çevrimiçi eğitim vermeye başladı. Çevrimiçi eğitim veremeyen okullardaki öğretmenler de öğrencilerle ders notu paylaşmaya başladı.

Vakıf üniversitelerinin öğrencilere çevrimiçi eğitim boyunca ödeme planlarında ve ücretlerinde herhangi bir değişikliğin olmayacağını aktardığını söyleyen Belekoğlu, “Biz çevrimiçi eğitim alırken okulun su, elektrik faturası ve temizlik malzemesi gibi pek çok fiziki gideri bu süreçte yönetime kâr kalıyor. Biz de ‘Madem üniversitelerin ödemediği bazı giderler mevcut o zaman neden bu üniversite öğrencilerine yansıtılmıyor?’ diye düşündük” dedi. Twitter’da bir araya gelip sesini duyurmak isteyen öğrenciler, destek ve idari personele, akademisyenlere maaşlarının aynen ödenmesi kaydıyla, kısılan fiziki giderlerden öğrencilere belli ödeme ve erteleme kolaylıkları talep ediyor.

“Biz neden okulumuza sadece çevrimiçi eğitimle devam ettiğimiz halde aynı parayı ödemek zorundayız?” 

Türkiye’deki birçok öğrenci aynı zamanda salgından en çok etkilenen hizmet sektöründe çalışıyordu. Birçok öğrencinin çalıştığı kafe ve barlar şu an kapalı. Üniversiteler fiziken kapalı olsa da öğrencilerin yemek, barınma ve kişisel giderleri azalmadı. Birçok öğrencinin ailesinin de işsiz kaldığının, bu süreçte para kazanamadığının altını çizen Belekoğlu, “Biz neden okulumuza sadece çevrimiçi eğitimle devam ettiğimiz halde aynı parayı ödemek zorundayız?” diye sordu. 

“Giderlerimizden kısıp okul taksitlerini ödüyoruz” 

Belekoğlu, işsiz kalan bir arkadaşının çevrimiçi eğitim devam ettiği için yapacağı masrafları öncelik sıralamasına soktuğunu, elektrik faturası yerine internet faturasını ödemek durumda kaldığını söyledi. Belekoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Müşteri değil öğrenciyiz. Vakıf üniversitelerinde de okusak belli şartlar altında çalışmaya devam ediyoruz. Bizler zannedildiği gibi zengin ve her şeyi halledebilen insanlar değiliz. Giderlerimizden kısıp okul taksitlerini ödüyoruz.” 

Öğrenci Sendikası, vakıf üniversitelerinde okuyan öğrenciler adına şunları talep ediyor: 

  1. Dönemlik taksitlerimiz, salgınla ilgili olağanüstü durumun sona erdiği ay faiz olmadan ödenmek üzere ertelensin.
  2. Taksitlendirilmiş dönem ödemelerinin bu dönem başında uygulanan faizleri iptal edilsin.

Caner Cindoruk, Füsun Demirel, Levent Üzümcü  ve Ceren Moray gibi pek çok sanatçı öğrencilerin seslerini duyurmak üzere başlattığı kampanyaya destek verdi. 

https://twitter.com/kayitsizhal/status/1247541578714853377

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.