Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İnfaz düzenlemesi değişikliklerle son halini alıyor: MİT’e karşı işlenen suçlar ve canavarca hisle işlenen suçlar kapsam dışı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam eden İnfaz Yasa Teklifi’nde, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin verdiği önergelerle bir dizi değişiklik yapıldı.

Buna göre Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Yasası’na muhalefet suçları ve “canavarca hisle işlenen suçlar” infaz indirimi kapsamı dışına çıkarıldı. Mevcut yasanın “cezasızlık algısına yol açtığı” gerekçesiyle ceza alan herkesin cezaevine girmesinin yolunu açan değişiklikten vazgeçilerek, herkesin maktu olarak 1 yıllık denetimli serbestlikten yararlanması hükmü korundu.

Bazı gazetelerin cezaevine alınmasını engelleyen “Basın İlan Kurumu’ndan resmi ilan alma” koşulu ise esnetildi.

Teklifte yapılan bazı önemli değişiklikler şöyle:

Canavarca hisle işlenen suçlar kapsam dışı

Teklifin 48. maddesinde yapılan değişiklikle, “canavarca hisle işlenen” suçlarda ceza indiriminden vazgeçildi. Buna göre Berfin Özek’in yüzüne kezzap atarak saldırıda bulunan Casım Ozan infaz düzenlemesinden yararlanamayacak. Üçte iki olan infaz süresinin uygulanmasına devam edilecek.

Bir yıllık denetimli serbestlik uygulamasına devam edilecek

Yasa teklifinin 46. maddesinde yapılan değişiklikle, mevcut yasadaki 1 yıllık maktu denetimli serbestlik uygulaması hükmü korundu. Teklifin ilk halinde kamuoyunda “cezasızlık algısı”nın ortadan kaldırılması için uygulanacak “oransal” denetimli serbestlik sistemi getirilerek 1 ay ceza alanın bile hapis yatmasının yolu açılıyordu. Muhalefet ve kamuoyundan gelen tepkiler üzerine bu düzenlemeden vazgeçilerek, 18 ay ve altında ceza alanların cezaevine girmesi engellenmiş oldu.

Cezaevine alınacak gazeteler için “BİK’ten ilan alma koşulu esnetildi

Yasa teklifinde Basın İlan Kurumu’ndan (BİK) resmi ilan ve reklam almayan gazetelerin cezaevlerine alınamayacağına ilişkin düzenlemede kısmi değişikliğe gidildi. Muhalefet, bu düzenlemenin Cumhuriyet, Birgün, Evrensel, Yeniçağ gibi gazetelerin BİK’ten reklam almalarının yasaklanarak, cezaevine alınmalarını engelleme girişimi olduğunu belirterek itiraz etti. Bunun üzerine, BİK’ten resmi ilan alma koşulu korunmasına karşın, aynı maddeye “Ancak ilan ve reklamın geçici süreyle kesilmesi hali, bu hükmün dışındadır” cümlesi eklenerek, yasak kapsamı esnetildi.

İyi halde yeni düzenleme

Teklifteki “iyi halin belirlenmesi” koşulları arasından “gerektiğinde hükümlünün ceza infaz kurumuna girmeden önceki yaşamına ilişkin belgeler de istenebilir” koşulu kaldırıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.