Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İnfaz paketinde değişiklik – Avukat Celal Ülgen: “Meclis, gece yarısı operasyonuyla gazeteciler içeride kalsın diye MİT’e karşı suçları kapsam dışı bırakıyor”

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam eden İnfaz Yasa Teklifi‘nde, AKP’nin verdiği önerge ile Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Yasası’na muhalefet suçu kapsam dışı kalıyor. Medyascope’a konuşan Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan’ın avukatı Celal Ülgen“Gece yarısı operasyonuyla daha önceden kamuoyuna duyurulmayan, muhalefet partileriyle görüşülmeyen bir madde infaz paketi içine dahil edildi” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri süren 70 maddelik infaz paketinde yapılan en önemli değişikliklerden biri MİT Kanunu’na karşı işlenen suçlarda üçte iki olarak uygulanan infazın, yasa teklifinde 1/2’ye indirilmesini öngören düzenlemeden vazgeçilmesi oldu.

Buna göre MİT Yasası’na karşı işlenen suçlarda infaz indirimi uygulanmayacak. Muhalefet partilerinin sözcüleri, yapılan değişikliğin, halen tutuklu olan Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Hülya Kılınç, Murat Ağırel, Aydın Keser ve Ferhat Çelik’in indirimden yararlanmasını engelleme amacı taşıdığını belirterek önergeye karşı çıktı.

İnfaz paketiyle MİT, cezaevinden mahkûm alıp sorgulayabilecek

TBMM’de görüşmeleri devam eden infaz paketinde, terör suçlarına dair bilgilerin araştırılması için “ilgili makam” ya da savcılıkların talebi ve sulh ceza hâkiminin kararıyla, mahkûmların cezaevinden alınabilmelerine olanak veriliyor.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre, bu düzenleme yasalaşırsa, savcılıkların yanı sıra istihbarat birimleri, tutuklu ve hükümlüyü cezaevinden alarak, sorgulayabilecek.

“Telafisi mümkün olmayan zararlar doğar bu yetkiden”

Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan’ın avukatı Celal Ülgen, MİT mensuplarının cezaevindeki mahkûmları sorgulama yetkisine ilişkin “Bu sorgu sulh ceza hâkimliğinin iznine bağlı fakat bu hâkimliklerin nasıl çalıştığını hepimiz biliyoruz. Telafisi mümkün olmayan zararlar doğar bu yetkiden. Avukat nerede bu sorguda?” dedi.

“TBMM kişilere özel yasa çıkarıyor”

MİT’e karşı işlenen suçların kapsam dışı bırakılmasına tepki gösteren Ülgen, “Yani Barış’lar, Murat Ağırel, Hülya Kılınç, Ferhat Çelik içeriden çıkmasın diye, bizzat adres göstererek yasa çıkarıyorlar. Despotizm bu boyutlara geldi. Demokrasi açısından yüzkarası bir durum” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.