Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ceza hukuku uzmanı Prof. Dr. Köksal Bayraktar ile söyleşi: “İnfaz Yasası’ndaki değişiklik eşitlik ilkesine hatta insan haklarına aykırı”

AKP ve MHP gruplarının ortaklaşa hazırladığı infaz düzenlemesine ilişkin kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Yasayı Medyascope özel yayınında değerlendireö ceza hukuku uzmanı Prof. Dr. Köksal Bayraktar, “İnfaz Yasası eşitlik ilkesine hatta insan haklarına aykırıdır” dedi.

Koronavirüs salgını nedeniyle cezaevlerindeki doluluğu azaltmak amacıyla AKP ve MHP tarafından hazırlanarak, 31 Mart’ta TBMM Başkanlığı’na sunulan İnfaz Yasası teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. 330 milletvekilinin katıldığı açık oylamada, 279 milletvekili teklife evet oyu verirken, 51 milletvekili ret oyu kullandı. Teklifin son maddesi görüşülürken Meclis’e gelen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli kabul oyu verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Devlet sadece kendisine karşı işlenen suçları affedebilir”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce yaptığı açıklamada tutuklu ve hükümlülerle ilgili çıkacak bir af kanununda devletin kendisine karşı işlenen suçları affedebileceğini, şahısların birbirlerine karşı işledikleri suçları devletin affetme yetkisinin olmadığını söylemişti. Ancak İnfaz Yasası kapsamında terör suçları, örgüt kurmak, yönetmek veya örgüte üye olmak suçları, örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlar, kasten öldürme suçları, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar ve uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçları infaz düzenlemesi kapsamı dışında kaldı. 

Siyasi tutuklular yasadan yararlanamıyor

Böylelikle yasadan iş insanı Osman Kavala, yazar Ahmet Altan, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, avukat Selçuk Kozağaçlı gibi isimler faylanamadı. Bu da yasanın “eşitlik ilkesine” aykırı olduğu tartışmalarını beraberinde getirdi.

“Bu bir af kanunu değildir, af kanunu siyasi suçluları kapsar”

Medyascope özel yayınında İnfaz Yasası’nı değerlendiren Bayraktar, “Bu kesinlikle bir af kanunu değildir. Çünkü af kanunu özel durumlarda çıkar ve siyasi tutukluları kapsar. O sebeple bu kanun bir torba kanundur” dedi.

“Böyle bir yasa olmaz”

Kabul edilen yasanın birden fazla sebeple “eşitlik ilkesine” aykırı olduğunu söyleyen Bayraktar, “Tutukluları kapsamayan bir yasanın eşitlikle bağdaşması mümkün değildir. Hatta daha da ilerisini söyleyeyim insan haklarına aykırıdır. Yasa kapsamına baktığımızda MİT’e karşı işlenen suçların kapsam dışı bırakıldığını görüyoruz. Bu da eşitlik ilkesine aykırıdır. Böyle bir yasa olamaz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.