Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alaattin Çakıcı, Kürşat Yılmaz, Soma’nın failleri, Ali İsmail Korkmaz ve Abdullah Cömert’in failleri… İnfaz yasasından hepsi yararlanıyor

İnfaz yasası olarak bilinen Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi’nin pazartesi gecesi TBMM Genel Kurulu’ndaki oylama sonucunda kabul edilmesiyle birlikte mayıs ayı sonuna kadar binlerce mahkumun salıverilmesi sözkonusu.

Bu düzenlemeden yararlanacak olan “tanınmış suçlular” arasında Alaattin Çakıcı, Kürşat Yılmaz gibi ülkücü tabandan gelen isimler ön plana çıkıyor, zira mafya ve çete gibi organize örgüt suçundan hapse girenlerin cezasında, bir defaya mahsus olmak üzere, bu yeni düzenlemeye göre 3 yıl indirim yapılacak ve yasanın çıktığı tarihte cezasının bitimine 3 yıl kalanlar hemen tahliye edilebilecek.

Alaattin Çakıcı için henüz açıklama yapılmadı

Sincan Kapalı Cezaevi’nde “organize suç örgütü yönetmek”ten mahkûm olan Alaattin Çakıcı’nın tahliye işlemlerinin başladığı iddia ediliyor. Çakıcı’nın bu af düzenlemesinden yararlanması, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin AKP ile müzakerelerinde ön planda tuttuğu “kırmızı çizgilerinin” başında yer alıyordu.

Bahçeli, Çakıcı ve Yılmaz’ın “taş duvarlar arasında çürümeye terk edilmesini” doğru bulmadığını birçok vesileyle beyan etmiş ve 2018 yılında Selahattin Demirtaş’ın cezaevinden çıkarılması için yürütülen kampanyaya tepki göstererek şöyle konuşmuştu: “Ülkü ve ülke sevdalısı olan, davalarının gözükara yiğitleri olarak bilinen mesela Alaattin Çakıcı, mesela Kürşat Yılmaz, 100 bin ülkücünün imzasıyla aday gösterilseydi, bu kahramanlarımız için de cezaevinden çıkarılmaları için bir kampanya yapılacak mıydı?”

Ülkücü Kürşat Yılmaz da yararlanacak

Kürşat Yılmaz ise, 12 Eylül darbesi öncesinde Ülkücü Gençler Derneği’nde (ÜGD) görev almış, ismi birçok cinayet ve Banker Kastelli olarak bilinen Cevher Özden de dahil olmak üzere birçok kişiyi yaralama olayına karışmıştı. 17 Nisan 1999’da Türkiye’ye iade edilen ve Kartal Özel Tip Kapalı Cezaevi’ne konulan Yılmaz, aynı yılın temmuz ayında eski Kuşadası Belediye Başkanı Lütfi Suyolcu’yu öldüren tetikçi Fırat Erdoğan’ı azmettirme gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Sedat Peker bir kez daha tahliye olabilir

AKP muhaliflerine yönelik sözleri ve tehditlerle bilinen çete lideri Sedat Peker de bir süredir üzerinde 10 gramdan az uyuşturucu bulunduran kişilerin aftan yararlanması konusunda MHP liderine çağrıda bulunuyordu. 1997’de Rize’de kaçakçı Abdullah Topçu’yu öldürmek suçundan savcı karşısına çıkan ve serbest bırakılan Peker, tehditle tahsilat yapmak, zorla alıkoymak, adam öldürmeye azmettirmek ve benzeri suçlardan birçok kez yargılandı. Son olarak, 10 Mart 2014 tarihinde özel yetkili mahkemelerin kararlarına ilişkin yasa değişikliği ve tutukluluk süresinin 5 yılı aşması sebebiyle tahliye edilmişti. Geçen aylarda yurtdışına giden Peker de şayet eski davalardan yatacağı süre sözkonusu olursa, bu düzenlemeden yararlanacak.

Emrah Serbes’e erken tahliye

Öte yandan, “taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçu dolayısıyla cezaevlerinde bulunan kimileri için de ceza indirimi gündeme geliyor. Örneğin, aşırı alkollü araç kullanırken üç kişilik bir ailenin ölümüne sebep olan ve “bilinçli taksirle 3 kişinin ölümüne neden olmak” suçundan 13 yıl 4 ay hapis cezasıyla cezaevinde bulunan ve açık cezaevinde kalan yazar Emrah Serbes’in de, 1 yıl 3 ay içinde tahliye olması bekleniyor.

Soma maden faciasının failleri de yararlanacak

İnfaz indirimleri açısından bir diğer tartışmalı konu ise, tutuklu Soma maden faciası sanıkları olacak. 301 kişinin ölümüyle sonuçlanan faciada yargılama kararı Temmuz 2018’de verilmiş, sanıklar “taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmaktan” suçlu bulunmuştu. 15 yıl hapis cezasına çarptırılan maden şirketinin yönetim kurulu başkanı Can Gürkan ise, istinaf incelemesinin ardından tahliye edilmişti. Davada şirketin halen tutuklu bulunan sanıkları da yeni düzenlemeden yararlanacak ve infaz sürelerinde kayda değer bir indirim olacak. Davanın avukatları ise failler açısından henüz bir tahliye yazısının olmadığını söylüyor.

Ali İsmail Korkmaz ve Abdullah Cömert’in faillerine tahliye

Düzenlemede “kasten öldürme” suçu kapsam dışı kalsa da “taksirle ölüme neden olma” ve “kasten yaralamadan ölüme sebebiyet verme” suçunu işleyenler düzenlemeden yararlanıyor. Böylece Gezi Parkı eylemleri sırasında hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz ve Abdullah Cömert’in ölümüne ilişkin açılan davalarda ceza alanlar da düzenlemeden yararlanacak. 

Ayrıca altı yıldır devam eden Berkin Elvan davasında yargılanan polis F.D., “taksirle ölüme neden olma” suçundan ceza alırsa düzenlemeden yararlanacak. Savcılık, sanık polis F.D. için hazırladığı iddianamede “olası kastla öldürme” suçundan ceza almasını talep etmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.