Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gazeteci Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu, Hülya Kılınç ve Murat Ağırel için tahliye başvurusu yapıldı

Avukatların hazırladığı dilekçede infaz yasasındaki denetimli serbestlik süresinin 3 yıl olarak uzatıldığına ve MİT’e karşı işlenen suçların kapsam dışı bırakılmadığına dikkat çekildi.

Yeni İnfaz Yasası’nın gece yarısı Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından tutuklu bulunan Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Odatv Sorumlu Haber Müdürü Barış Terkoğlu, muhabir Hülya Kılınç ve gazeteci Murat Ağrel için avukatları tahliye talebinde bulundu. Avukatların hazırladığı dilekçede yasada denetimli serbestlik süresinin 3 yıl olarak uzatıldığına ve MİT’e karşı işlenen suçların kapsam dışı bırakılmadığına dikkat çekildi.  

Medyascope’a konuşan avukatlardan Celal Ülgen, “TBMM’de yapılan düzenlemede geçici olarak denetimli serbestlik 3 yıla çıkarıldı ve meclis haklı olarak bu düzenlemeye MİT’e karşı işlenen suçları dahil etmedi. Bu sebeple müvekkillerimiz üst sınırdan ceza alsa bile yatarları kalmadığı için tahliye edilmeli” dedi. Ülgen, tahliye talebine cevabın bir-iki gün içinde geleceğini söyledi.

Dilekçede şu ifadelere yer verildi: 

“5 yıl ve aşağısı hapis cezasının hiç yatarı kalmamıştır”

“Müvekkillerimizin haksız ve hukuka aykırı tutukluluk hali devam etmekte iken, infaz indirimi düzenlemesini de içeren; ‘7242 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ 15.04.2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. İlgili Kanunun; geçici 6/1. Maddesi uyarınca; 30 Mart 2020 tarihine kadar işlenen ve istisna olarak sayılan suçlar dışındaki suçlar açısından 5275 sayılı Kanun’un 105/A maddesinin birinci fıkrasında yer alan bir yıllık denetimli serbestlik süresinin üç yıl olarak uygulanmasına, müvekkillerin haksız olarak tutuklandığı MİT Kanunu’nun 27/3. maddesi ise istisna suçlar arasında sayılmamıştır.

Ayrıca müvekkillere isnat olunan suça ilişkin ilgili kanunda öngörülen ceza miktarının ‘3 ila 9 yıl arasında hapis cezası’ olduğu da dikkate alındığında kabul anlamına gelmemekle birlikte, yargılama sonunda müvekkiller hakkında alt sınırdan uzaklaşılarak teştiden ceza verilmesi halinde dahi infaz düzenlemesi çerçevesinde cezanın 2/3’ü ile koşullu salıverilmeden faydalandırılacak olan müvekkillerin denetimli serbestlik süresinin de 3 yıl olarak düzenlenmesi nedeniyle cezaevinde infaz edilecek bir cezalarının kalmayacağı açıktır.

Bir başka ifadeyle, 15.04.2020 tarihinde getirilen infaz düzenlemesi uyarınca 5 yıl ve aşağısı hapis cezasının hiç yatarı kalmamıştır. Hal böyleyken haklarında uygulanan tutuklama tedbiri hukuki faydadan yoksun ve ‘orantısız’ olan müvekkillerin tahliyesine karar verilmesi zaruridir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.