Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Independent Türkiye sitesine erişim engeliyle ilgili olarak Prof. Dr. Yaman Akdeniz: “Karar tamamen siyasi”

İngiltere merkezli Independent Türkiye sitesine erişim, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) kararıyla engellendi. Erişim engeli kararını Medyascope’a değerlendiren Prof. Dr. Yaman Akdeniz, “Kararın tamamen siyasi olduğunu düşünüyorum” dedi. 

Independent Türkiye Genel Yayın Sorumlusu Nevzat Çiçek, erişim engeli kararının yayın çizgisinden kaynaklı bir durum olmadığını ve kendilerine herhangi bir mahkeme kararı ya da tebligat gelmediğini sosyal medya hesabından açıkladı.

Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Suudi Arabistan’nın TRT, AA ve Yeni Şafak’a erişim engeli koyması üzerine Türkiye’de 10’dan fazla Suudi haber kaynağına erişim engeli geldiğini ancak Independent Türkiye’yi Suudi haber kaynağı olarak değerlendirip erişim engeli getirmenin yanlış bir karar olduğunu dile getirdi. Independent Türkiye’nin engellenen diğer haber kaynaklarından daha farklı olduğunu söyleyen Akdeniz, “Independent Türkiye’nin sahibi Suudi Arabistanlılar. Independent Türkiye’ye Suudi Arabistan haber sitesi diyemeyiz” dedi.

Akdeniz sözlerini şöyle sürdürdü: “Engellemede kullanılan madde 5651 sayılı kanunun 8/A maddesi. Biz bu maddeyle Türkiye’de 2,5 yıl boyunca Wikipedia’nın engellendiğini gördük. Pek çok muhalif ve Kürt haber sitesine erişim engeli getiren 8/A maddesi sıklıkla siyasi sansür için kullanılıyor. Tek bilmediğimiz, talebin kimden geldiği. Cumhurbaşkanlığından da gelmiş olabilir, Dışişleri Bakanlığı’ndan da gelmiş olabilir.”  

Türkiye’nin bunu daha önce yaptığını, 2016 yılında Rusya ile olan kriz sırasında yaklaşık iki yıl Sputnik Türkiye internet sitesinin Türkiye’den erişime engellendiğini hatırlatan Akdeniz, “İki tarafın da yaklaşımı bence yanlış. Sorun neyse bunun çözümü iletişim kanallarını kapatmak olmamalı” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.