Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Evde kalmasına rağmen virüs kaptı – Berivan Bila: “Virüs değil, sistemin kendisi öldüren bir şey”

İstanbul Sarıgazi Halkevi Şube Başkanı Berivan Bila, hükümetin “evde kal” çağrısına uyduğu halde koronavirüs testinin pozitif çıktığını dün akşam sosyal medya hesabından duyurdu. Berivan bu süreçte tekstil işçisi anne ve babasının çalışmaya devam etmek zorunda kaldığını ve onlara bulaşan virüsün kendisine de geçtiğini aktardı. Yaşadıklarını Medyascope’a anlatan Berivan, “Sadece kendi ailem için söylemiyorum. Eğer sağlık, gıda ve basın gibi gerekli olan alanlar dışındaki alanlarda çalışan tüm işçilere sürecin başında ücretli izin verilseydi hiçbir şey bu kadar zor olmayacaktı” dedi. 

Berivan Bila üniversite son sınıf öğrencisi. Sağlık Bakanlığı’nın “evde kal” çağrısına uyup kendini dış dünyadan izole etmiş, ancak anne ve babası bu süreçte işe gitmeye devam etmiş. Türkiye genelinde başlayan “evde kal” çağrısından bir hafta sonra annesinin işyerindeki çalışanların koronavirüs test sonuçlarının birer birer pozitif çıkmasıyla Berivan’ın annesine de çalıştığı yerde izin vermişler ancak yıllık iznini kullandırtmışlar.

Berivan annesinin “izne çıkarıldığı” günleri şöyle anlatıyor; “Annem eve geldiğinde zaten sağlık durumu çok da iyi değildi. Hafif ateş, öksürük ve halsizlik gibi sıkıntıları vardı, kendini biraz toparlayınca doktora gitti. Testi pozitif çıktı, birçok iş arkadaşı gibi.”

Berivan’ın babası bu süreçte çalışmaya devam etmiş. Ancak eşinin testi pozitif çıkınca 14 günlük rapor almak zorunda kalmış: “Babamın rapor aldığını duyunca işverenleri ‘İşler yetişmiyor’ dediler. Annem hasta olduğu için bize de test yaptılar, babam ve ben de pozitif çıktık, sürecimizi doktor evden takip ediyor.”  

“Koronavirüs kapmamız önlem alınmaması yüzünden”

Berivan, tekstil sektöründe çalışma koşullarının salgın yayılmadan önce de oldukça sağlıksız olduğuna dikkat çekiyor: “Koronavirüs kapmamız aslında bağıra çağıra gelen bir şey, hak gaspı ve önlemsizlik yüzünden. Sadece kendi ailem için söylemiyorum, eğer sağlık, gıda ve basın gibi gerekli olan alanlar dışındaki alanlarda çalışan tüm işçilere sürecin başında ücretli izin verilseydi hiçbir şey bu kadar zor olmayacaktı. Ama maalesef çarkın dönmesi gerekiyor, işçilerin ve halkın sağlığı yeterince gözetilmiyor.”

Bu süreçte kira, elektrik, su gibi temel ihtiyaçların devlet tarafından karşılanması gerektiğini ve insanların yaşamak gibi bir kaygısı olduğunu dile getiren Berivan süreçle ilgili şöyle konuşuyor: “Virüs değil, sistemin kendisi zaten öldüren bir şey. Haliyle insanlar başını yastığa koyduklarında yarın ne yiyeceklerini düşünüyor.”

Berivan kendisi gibi işsiz, öğrenci ya da güvencesiz olan halkın gözetilmesini istiyor. Berivan’a göre halkı kurtaracak olan, dayanışma gösterip bir arada olmak. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.