Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB’den Erdoğan’a yanıt: “Hastane yolu inşaatını bir önceki İBB yönetimi durdurdu, yolun ödeneği tünel inşaatına harcandı”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başakşehir Şehir Hastanesi’nin ilk etabının açılış törenine video konferansla katıldı. Hastanenin ikinci etabı 20 Mayıs’ta açılacak. Erdoğan, açılışta yaptığı konuşmada İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) “Biliyorsunuz buranın yolunu yarım yamalak bırakan İstanbul’un bir belediyesi var” diyerek yüklendi, konuyla ilgili İBB’den yanıt geldi.

Açılış töreninde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bilgi verirken, Erdoğan, konuşmasında “Hamdolsun bu işi, güçlü Türk müteahhitleriyle ve yabancı ortakla başardık. İlk etabını bugün açıyoruz. İkinci etabını da mayıs ayının 20’sinde açacağız” dedi.

Erdoğan, yaptığı konuşmada diğer ülkelerle Türkiye’yi karşılaştırarak inşa edilen hastanelerin önemine değindi: “Gelişmiş ülkelerin sağlık sistemlerinin dahi çöktüğü, insanların evlerinde, hastane koridorlarında yetersiz müdahale sebebiyle öldüğü bir dönemde, elimizdekinin kıymetini iyi bilmeliyiz. Türkiye, yatak ve doktor sayısında değilse bile yoğun bakım yatağı sayısındaki üstünlüğü ile bu sürece gerçekten oldukça avantajlı girmiştir. Şu anda bu hastanemizin 1500’ün üzerinde yatak kapasitesi var. Kendi kendimize yeterli olmanın hatta bunun ötesinde dostlarımıza yardım eli uzatabilecek seviyede bulunmamızın önemini bizzat yaşayarak görüyoruz. Büyük ideallerle kurulmuş birliklerin, küresel yapıların, uluslararası kuruluşların anlamını yitirdiği bir dönemde Türkiye, kendi ayakları üzerinde durarak gücünü göstermiştir. Tabii bu başarının gerisinde özellikle 17-18 yılda kurmuş olduğumuz altyapı, özellikle de hükümetlerimiz döneminde attığımız adımların, inşa edilen eserlerin çok büyük önemi var.”

Hastanenin yol yapımı ise tartışmalara neden olmuştu. Erdoğan, bu konuya da değinerek İBB’yi eleştirdi: “Biliyorsunuz buranın yolunu yarım yamalak bırakan İstanbul’un bir belediyesi var ve biz hamdolsun ki iktidarız ve hemen Ulaştırma Bakanlığımızı devreye soktuk ve şu anda bir taraftan yolu yapıldı, yapılıyor. Ama bir taraftan da inşallah metrosunu da yapıyoruz ve Başakşehir Şehir Hastanesi’nin yanına inşallah metro da gelecek.”

İBB yönetimi ise Erdoğan’ın iddialarına bir basın açıklamasıyla yanıt verdi. Hastanenin yol ihalesinin 2015 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlandığı belirtilen açıklamada, inşaattaki sorunun sebepleri madde madde şöyle sıralandı:

  • Yol yapım işi İBB tarafından üstlenilmiş ve bu amaçla aynı yıl İstanbul genelinde projesiz bir torba ihaleye çıkılmıştır.
  • İhalenin ardından, İBB, hastane ve çevresindeki yolları yapmaya başlamış ve bugüne kadar 580 milyon TL harcamıştır. Açılıştan haftalar önce çekilen bu görüntülerden de anlaşılacağı üzere, karayoluyla hastaneye ulaşmanın mümkün olduğu ortada. Yani sıfırdan yapılmış bir yol yok, eksikleri tamamlanmış bir yol var.
  • Peki hastanenin yol inşaatını kim durdurdu? İnşaat, 2018 yılı Temmuz ayında durduruldu. Yol inşaatını durduran kişi, bir önceki İBB yönetiminde, genel sekreter yardımcısı olarak görev yapıyordu. O kişi şu anki Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu idi.
  • Hastane yol inşaatı neden durduruldu? İnşaatı yapmakta olan müteahhit, Dolmabahçe–Ortaköy Karayolu Tüneli inşaatına yönlendirildi. Tünel inşaatı, hastane yolu inşaatına tercih edildi. 2018’de duran inşaata bir daha devam edilmedi.
  • Yeni İBB yönetimi yol yapımına neden devam etmedi?  Çünkü yolun ödeneği tünel inşaatına harcanmıştı. Bu kapsamda İBB bütçesinde yola ayrılacak pay kalmamıştı.
  • İBB hastane yolunun yapımı için girişimde bulundu mu? Evet, bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun talebiyle İstanbul Valiliği’nde 25 Aralık 2019 günü vali Sayın Ali Yerlikaya başkanlığında toplantı yapıldı. İBB yolun kaynağının geçmiş dönemde harcandığını ve kaynak eksikliği nedeniyle devam edemeyeceğini belirtti. Valilik de, Ulaştırma Bakanlığı’nı devreye sokmak için çalışacağının altını çizdi. Valiliğimize bu girişim için teşekkür edildi.
  • Yolla ilgili tüm gerçekler böyle. Benzer bir durum da hastaneye giden metro inşaatı için geçerli. Başakşehir–Kayaşehir Metro Hattı’nın inşaatına herhangi bir kredi anlaşması yapılmadan tamamen özkaynak ile finanse edilecek şekilde 2017 yılı Mart ayında başlanmıştır.
  • Ancak aynı yılın aralık ayında dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın 131 sayılı yazısı ile hattaki tüm çalışmalar durduruldu. Hiçbir kredi verilmeyen hattın bitmesi için ciddi bir kaynağa ihtiyaç vardır. Çünkü metro inşaatı sadece yüzde 6 oranında tamamlanmıştır.
  • Kamuoyuna söylendiği gibi, metro çalışmasının devamı konusunda herhangi bir adım atılmış değildir. Bu inşaatın devam etmesi adına iBB olarak devletimize bir çözüm önerimiz var: İller Bankası’ndan İBB’ye sağlanacak 100 milyon euro ile metroyu 2020 yılı bitmeden hastaneye kadar ulaştırmak mümkün. Bu çözüm önerimizin dikkate alınması hastane ulaşımını çok rahatlatacaktır.

Tamamlandığında günde 32 bin 700 hastaya hizmet verebilecek

Başakşehir Şehir Hastanesi’nin tamamı 2 bin 682 yatak kapasitesine sahip, günde 32 bin 700 hastaya hizmet vermeye başlayacak hastanenin diğer bölümlerinde 24 saat esasına göre çalışmalar yürütülüyor. Koronavirüs hastaları için hizmete açılan bölümlere, 155 solunum cihazı, 475 hasta başı monitör, 150 defibrilatör, 75 EKG cihazı, 1035 hasta yatağı, 150 acil muayene ve müdahale sedyesi yerleştirildi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.