Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüsü yenen bir doktor anlatıyor (3): “Bizi en çok zorlayan şey belirsizlik”

İstanbul’da özel bir salgın hastanesinde çalışan bir doktor muayene ettiği hastalarının birinden koronavirüs kaptı. Hastalığı atlattıktan sonra Medyascope’a konuşan doktor bu dönemde en zor şeyin virüsün kendisinden eşine bulaşmış olduğunu bilmek olduğunu söyledi.

Koronavirüs salgını Türkiye’de görüldüğünden beri bir sağlıkçı olarak hayatınız nasıl değişti?

Öncelikle özellikle bu dönemde sağlık çalışanlarının sorunlarını, isteklerini dile getirme çabanız için size teşekkür ederim. Bu zor dönemde toplumun desteğini hissetmek bizler için çok önemli.

Koronavirüs salgını Türkiye’de görülmesinden itibaren hatta biraz daha öncesinde komşu ülkelerde hasta görülmesinden itibaren bizler, geldiğimiz mevcut durumun ülkemiz açısından kaçınılmaz olduğunu düşünmekteydik. Bu nedenle de o zamanlardan itibaren mümkün mertebe kendimizi izole etmeye, daha titiz ve daha dikkatli davranmaya çalışıyoruz. Tabiri caizse temizlik obsesyonu oluştu diyebiliriz. Salgın Türkiye‘ye sıçradığı tarihten itibaren kendi aramızda yaptığımız toplantıları, arkadaş ziyaretlerini kısıtladık. 

Mesleki anlamda ise artık her hastaya hem diğer hastaları hem kendimizi hem de diğer sağlık çalışanlarını korumak amacıyla “Kovid-19 ile enfekte olabilir” gözü ile bakmak durumundayız. Çünkü hastalığın spektrumu çok değişken.

Çalıştığınız hastane bir salgın hastanesi. Hastanede koşullarınız nasıl?

Çalıştığım hastane salgın hastanesi, hem yoğun bakımda hem de servislerde koronavirüs hastalarının yatırılması ve takip edilmesi için izole yataklar ayrılmış durumda. Bizlerin, sağlık çalışanlarının mümkün mertebe korumalı önlük, maske ve gözlük gibi ekipman temini yapılıyor. Onun dışında sağlık çalışanlarının malzeme teminatı ve çalışma koşulları açısından diğer salgınla mücadele eden ülkelerden daha iyi durumda olduğumuzu düşünüyorum.

Şimdiye kadar kaç koronavirüs hastası muayene ettiniz?

Kardiyoloji alanında çalışıyor olmam nedeniyle direkt bize başvuran koronavirüs ile enfekte sayısı çok fazla değil. Bu nedenle ilk olarak görüp tanı koyduğum hasta sayısı çok fazla değil. Ama hastanemizde servis ve yoğun bakımda yatan hastaların takibinde, kardiyak değerlendirilmesi gereken enfekte hastalar ile temas kaçınılmaz oluyor. Net sayı verememekle birlikte her gün, her nöbette enfekte hasta görmekteyiz.

Peki, siz koronavirüs pozitif test edildiniz. Virüsü nasıl kaptınız ve hasta olduğunuz süreç nasıl geçti?

Hastanemizde takip edilen ve müdahale ettiğimiz bir koronavirüs hastasından bana geçtiğini düşünüyorum. Çünkü hastane dışında çok kişi ile temasımız zaten yok. Hastalık süreci benim açımdan çok zor geçmedi, erken tanı konulmuş olması nedeniyle tedaviye de erken başladık.

Bazı hastaneler sağlık çalışanlarına test yapmaktan kaçınıyor. Size hemen test yapıldı mı?

Bizim hastanede hemen test ve tetkik yaptırma şansımız oldu. Ondan dolayı erken tanı konuldu ve tedaviye erken başladık. Hastalığı bulaştırmamak adına kendimi izole etmem ve hastalığı hafif atlatmam erken tanıya bağlı oldu. 2-3 gün kadar semptomatik dönemim olduğunu söyleyebilirim.

Semptomatik derken… Ne tür şikayetleriniz oldu?

2-3 gün kadar öksürük ve hafif nefes darlığı şikayetim oldu. Ama hastalığı çok şükür hafif atlattım. Şu an her şey yolunda. Karantina süresini evde tamamladım. Kontrol testlerim de negatifleşti ve hastanede mesaiye başladım. Temennim enfekte olan hastalarımızın da bu dönemi en hafif şekilde atlatması.

Çalıştığınız hastanede kaç sağlık çalışanı koronavirüs pozitif tespit edildi? Ve bunlardan kaçı süreci ağır geçirdi/geçiriyor?

Tam sayı verememekle birlikte hastanemizde sağlık çalışanlarından maalesef enfekte olan arkadaşlar var. Çoğunluğu hafif şekilde evde karantina uygulayarak atlatıyor, bir kısmı ise orta düzeyde semptomları ve bulguları olması nedeniyle hastanede takip ediliyor. Ağır şekilde enfekte olup, yoğun bakımda yatması gereken bir hekim arkadaşımız var. O da takip sürecinde hastalığı atlattı ve şu an durumu gayet iyi.

Sizin için, içinde bulunduğumuz koronavirüs salgını sırasında yaşadığınız en zor şey ne oldu? Bu süreç sizi nasıl etkiliyor?

Bu dönemde bizleri en çok zorlayan şey belirsizlik, enfeksiyonu dışarıya, ailemize taşıma endişesi, dönem dönem hastalığı ağır seyreden hastalar ve koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden hastaları görmek, onların yakınlarının durumunu görmek oldu diyebilirim.

Tüm sağlık çalışanlarının en büyük endişesi kendisinin enfekte olmasından daha ziyade, aile üyelerine bu virüsü taşımaktır. Kendi açımdan ben enfekte olduktan sonra eşimde de benzer bulguların görülmesi, onun da enfekte olması çok üzüntü verici ve zor oldu benim için. Çok şükür ki o da tedavi sonrası tamamen iyileşti. Ayrıca mesai arkadaşlarımızın hastalanması, bazılarının hastaneye yatırılması bizleri psikolojik açıdan etkileyen faktörlerin başında geldi.

Doktorlar anlatıyor röportaj dizisinin 1. Bölümü: 

Doktorlar anlatıyor röportaj dizisinin 2. Bölümü:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.