Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs salgınında cezaevlerinin durumu – Ömer Faruk Gergerlioğlu: “Adalet Bakanlığı gizlemeye çalışsa da bütün cezaevlerine koronavirüs yayıldı”

Koronavirüs salgınında cezaevlerinin durumuna ilişkin çeşitli tartışmalar yapılıyor. Alınan tedbirlerin en kapsamlısı ise AKP ile MHP gruplarının TBMM’ye getirdiği İnfaz Yasası değişikliği oldu. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, şu ana kadar beş açık ceza infaz kurumundaki 17 hükümlüye koronavirüs tanısı konulduğunu, üç hükümlünün ise tedavi sırasında hayatını kaybettiğini açıkladı. Buca Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda ise dün bir tutuklunun koronavirüs testinin pozitif çıktığı, onunla temas eden 62 kişinin ise karantinaya alındığı duyuruldu. Şakran Ceza İnfaz Kurumu’nda ise ceza infaz koruma memurlarında ve doktorlarda koronavirüs saptandığı iddia edildi. 

Medyascope özel yayınında konuşan Halkların Demokratik Partisi Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Adalet Bakanlığı, cezaevlerindeki verileri ilk günden bu yana titizlikle gizliyor, ancak artık saklama şansları kalmamıştır. Bugün itibarıyla tüm cezaevlerine koronavirüs yayılmıştır diyebilirim” dedi.

“Tutukluluk esas haline geldi aksine tutukluluk istisna olmalı”

Cezaevlerinde alınması gereken tedbirlere ilişkin çeşitli öneriler sunduğunu belirten Gergerlioğlu, “Cezaevlerinde binlerce tutuklu var, ancak bu tutuklular çeşitli denetimli serbestlik hükümleriyle tahliye edilebilirler. Yurtdışına çıkış yasağı, ev hapsi, adli kontrol gibi  yöntemler esas olmalı. Tutukluluk esas olmamalı. Cezaevlerinde 100 bin kadar tutuklu var, bunların tahliyesi ciddi bir rahatlama yaratacaktır” dedi.

“Cezaevlerinde temizlik ürünlerine, koruyucu ekipmana, sağlık hizmetlerine ulaşılamıyor”

İnfaz Yasası’yla birlikte açık cezaevlerindeki 90 bin mahkumun tahliye olmasının sıkıntılara yol açtığını belirten Gergerlioğlu, “Açık cezaevlerinde kalan mahkumlar çeşitli işlerde çalışıyorlar. Örneğin; cezaevinin yemeğini yapmak, ekmeğini yapmak gibi. Ancak açık cezaevinde mahkumların tahliyesiyle işlerin aksamaması için yerlerine kapalı cezaevlerinde kalanlar getirildi. Fakat bu insanlar bir anda ne ekmek yapabilir ne başka bir şey. Bu yüzden mahkumlar düzgün beslenemiyor. Zaten sağlık hizmetlerine doğru düzgün erişemiyorlar. Son olarak koruyucu ekipmana ve temizlik malzemelerine erişimde de sıkıntı çektikleri bilgilerini aldık. Örneğin çamaşır suyunu bardakla veriyorlar” dedi.

“Cezaevindeki insanlar umudunu CHP’nin AYM başvurusuna bağladı”

Gergerlioğlu cezaevlerinde kalan tutuklu ve hükümlülerin durumunu şu sözlerle anlattı: 

“Hükümlü ve tutuklular moral açısından çok kötü durumdalar, hepsi umudunu İnfaz Yasası’na bağlamıştı. Kapsam dışı kalanlar ve tutuklular neredeyse her gün Cumhuriyet Halk Partisi’nin İnfaz Yasası’nı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) götürüp götürmediğini soruyor. Şu anda ellerindeki tek umut bu. Hiç bir şey bitmiş değil. Biz hala tutuklular açısından çözüm üretilebileceğini düşünüyoruz. Binlerce insandan bahsediyorum. Ne iddianame var ne duruşma ne karar. Öylece bekliyorlar.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.