Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Salgından Sonra (6) – Yüksel Taşkın: “Önümüzdeki süreç gezegen bilincine sahip ideolojilerin çağı olmalı”

Modern tarihin gördüğü en büyük krizlerden birini yaşıyoruz. Bildiğimiz dünyanın sonu bir kez daha gelmiş olabilir. "Salgından Sonra" haber dizimizde etkileri yaşamın her alanında hissedilen koronavirüs salgınının ardından dünya nasıl bir yer olacak sorusuna cevap arıyoruz. Bu soruyu ekonomiden siyasete, felsefeden psikolojiye, sinemadan edebiyata alanında uzman kişilere sorduk.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve siyasetbilimci Prof. Dr. Yüksel Taşkın, salgın sayesinde altyapının hazır olduğu fakat üstyapının hazır olmadığı bazı değişimlerin gerçekleşmesinin hızlanabileceğini ve salgından sonraki süreçte gezegen bilincine önem verilmesi gerektiğini söylüyor.

“Ben de eve kapanan birçok kişi gibi süreci anlamaya çalışıyorum. Bunu yapmaya çalışırken çok ciddi keskin, duyguların hâkim olduğunu genellemeler yapıldığını görüyorum. Ben genellemeden ziyade anlamaya çabalamamız gerektiğini düşünüyorum. İlginç bir şey fark ettim, örneğin bu konu siyasetin daha fazla önemsendiği, insanların dünyayı değiştirmeye dair inançlarını olduğu 70’lerde konuşulsaydı, şöyle yapılmalı yapacağız gibi konuşmalar olurdu fakat şimdi şöyle olacak böyle olacak diye konuşuluyor yani insanların kendilerini özne olarak görmedikleri, sanki kendilerinin dışında olduğu süreçlerden bahsettikleri dikkatimi çekiyor. Bu da kamusallığın yeniden yükselişini konuşmamız gerektiğini gösteriyor. Üstyapı ve altyapıdan bahsetmek gerekiyor. Dünyanın altyapısının oldukça farklı bir dünyayı temsil ettiğini görüyoruz. Örneğin çok sayıda beyaz yakalının işyerine mahkum edildiklerini hep görüyorduk, bu insanlar beş gün yerine üç gün gitse ne olurdu diye konuşuyorduk. Altyapının hazır olduğu ama üstyapının hazır olmadığı süreçler bunlar. Belki bu süreç, bunların daha hızlı gerçekleşmesine sebep olacak. Ama başka bir şey daha var, gezegen bilinci diye tarif ettiğim bir anlayışın kendini dayattığını görüyoruz. Genç kuşak buna daha alışık. Greta Thunberg olaylarında gördük. Ona verilen desteğin hangi kuşaktan geldiğini, korkunç tepkilerin de hangi kuşaktan geldiği aklımıza gelmeli. O iklim çığlığı aslında gezegen bilincine sahip olmanız lazım diyor. Dünyada özellikle sağ popülizmin öne çıkardığı iki şey var birincisi bencillik, ikincisi acayip dar, bağnaz veya milliyetçilikle iç içe geçmiş dini yorumlar. Bunlar aslında dünyaya dair yeni bir şey söylemeyip, giderek arkaikleşiyor ve dünyaya olarak maliyetleri de artıyor. Önümüzdeki süreç gezegen bilincine sahip ideolojilerin çağı olacak dersem ben de eleştirdiğim şeyi yaparım, olmalı demeliyiz. Önümüzdeki süreç gezegen bilincine sahip ideolojilerin çağı olmalı.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler