Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Salgında son durum – Prof. Dr. Bülent Ertuğrul: “Geriden gelmek zorunda değiliz, çok sayıda ülkede kullanılan hızlı testler yüz yüze eğitimde kullanılabilir”

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, ekim ayına yaklaşılırken vaka ve ölüm sayılarındaki artış devam ediyor. Medyascope‘a konuk olan Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Ertuğrul salgında, aşılamada ve salgın önlemlerindeki son durumu değerlendirdi.

Artan vaka ve ölüm sayılarına ilişkin, “Ağustos ayındaki zirvenin içerisindeyiz. Bir türlü ordan çıkamıyoruz çünkü insan hareketliliğimiz çok fazla. Tek farkımız aşılar ancak virüs toplum arasında hala dolaşıyor” diye konuşan Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, önlenebilir bir hastalık nedeniyle günde ortalama 250 kişinin hayatını kaybetmesinin olumsuz bir tablo ortaya çıkardığını ve bunun artma ihtimalinin endişe verici olduğunu söyledi.

Üçüncü haftasına girilen yüz yüze eğitimin devamlılığına ilişkin de konuşan Ertuğrul, alınması gereken önlemlerin ortada olduğunu ifade ederek “Türkiye’de okulların salgın koşullarına uyarlanabilmesi için öğrenci başına harcanacak rakam 35 lira, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bin 500 dolar ve Hollanda’da 2 bin euronun üzerinde. Bu detay bile bizdeki eksikliği gözler önüne seriyor” dedi.

Ertuğrul ayrıca, Avrupa ve İngiltere başta olmak üzere dünyanın pek çok farklı ülkesinde kullanılan hızlı test kitlerinin önemine vurgu yaparak “Her şeyi geriden takip etmek zorunda değiliz, Milli Eğitim Bakanlığı bu testleri okullara yollayarak rutin test yaptıramaz mı? ifadelerini kullandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.