Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri 787. haftada gözaltında kaybedilen Ermeni aydınlarının akıbetini sosyal medya hesabı üzerinden sordu

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasının 88. haftasında koronavirüs salgını nedeniyle sosyal medya hesabından canlı yayınla basın açıklaması yaptı. Yayınlanan videoda 787. haftanın basın açıklamasının moderatörlüğünü Sebla Arıcan üstlendi, açıklamayı ise İHD Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon üyesi Zeynep Yıldız okudu.

105 yıl önce gözaltına alındıktan sonra bir daha geri dönemeyen Ermeni aydınların torunları adına konuşan Pakrat Estukyan şunları söyledi: “24 Nisan 1915 ülkemizde gözaltında kayıplar diye tanımladığımız insanlık suçunun da başlangıç noktası olarak kabul edilebilir. Çok somut bir tarihtir. 24 Nisan 1915 günü evlerinden gözaltına alınan insanlar bir daha geri dönemediler. Failleri çok belli faili meçhuller olarak tarihe düşüldüler. Hatta resmi tarih tutanaklarında da hiçbir zaman yer edinmediler. Bu fiilin cezasızlığı bugüne kadar bir gelenek oluşmasına, cezasızlık da bir uygulama bir prensip olarak, emniyet güçlerinin şevkini kırmama kaygısı güdülerek izlenen bir politika haline geldi. Hâlâ ülkemiz bu kaosu yaşamakta.”

24 Nisan 1915’te başlatılan bu operasyon kapsamında İstanbul’un çeşitli semtlerinden gözaltına alınan milletvekili, yazar, şair, avukat, doktor, gazeteci, eczacı, müzikolog, yayıncı, siyasetçi aydınların Ermeni toplumunun en saygın isimleri ve kanaat önderleri olduğunu dile getiren Zeynep Yıldız da şunları kaydetti: “Gözaltına alınanlar önce semt karakollarına, oradan da Sultanahmet’teki Merkez Cezaevi’ne nakledildiler. 25 Nisan 1915 tarihinde Cezaevi Müdürü İbrahim Bey nezaretinde ve güvenlik güçleri eşliğinde özel bir trenle yola çıkarıldılar. Neden tutuklandıklarına ve nereye götürüldüklerine dair kendilerine bilgi verilmedi. Gözaltına alındıkları andan itibaren başlarına geleceklerden hükümetin sorumlu olduğu bu insanlardan 174’ü bir mezar taşları bile olmadan yok edildiler. Resmi kayıtlarda ise ya firar ettikleri ya da serbest bırakıldıkları yazıldı.”

Unutturma kültürüne karşı, hatırlama kültürünün bu topraklarda yerleşmesi için çaba harcamaktan vazgeçmeyeceklerini dile getiren Yıldız şöyle devam etti: “24 Nisan vesilesi ile 105 yıl önce gözaltına alınarak kaybedilen aydınlarımız toplu gözaltında kaybetmenin başıdır, başlangıcıdır. Tüm kayıplarımız gibi onları da adalet ve hakikat mücadelemizde yaşatacağız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.