Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Adalet Bakanı Gül’ün cezaevleri açıklamasına Ömer Faruk Gergerlioğlu’ndan tepki: “Bakanlık vakaları gizliyor, bu bir hukuk devleti idarecisine yakışmıyor”

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, dün bir açıklama yaparak “Dört ayrı ceza infaz kurumunda 120 tutuklu ve hükümlüye koronavirüs tanısı konuldu. Tamamı hastanelerde tedavi altında ve sağlık durumları iyi” demişti. Koronavirüs salgınında cezaevlerinin durumunu yakından takip eden HDP Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, Bakan Gül’ün açıklamalarını Medyascope’a değerlendirdi. Gergerlioğlu, “Bakan’ın verdiği rakam gerçeklerden uzak. Adalet Bakanlığı en baştan beri bu vakaları gizleme gayreti içinde ancak bu kesinlikle bir hukuk devleti idarecisine yakışmıyor” dedi.

“Vakaların olduğu cezaevlerinin ismi, hasta sayısı, sağlık durumları açıklanmıyor”

Gergerlioğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün bir ay aradan sonra yaptığı açıklamanın yetersiz bir açıklama olduğunu vurgulayarak “Bakan’ın ’17 vaka ve üç ölü var’ açıklamasının ardından biz birçok cezaevinden koronavirüs haberleri aldık, cezaevlerini yakından takip ettik. Bizim ulaştığımız rakamlar 120’yi geçiyor. Mahkum, ceza infaz koruma memuru, doktorlar gibi değerlendirdiğimizde. Hangi cezaevinde kaç mahkum var, isimleri nelerdir, sağlık durumları nedir bunların hiç biri açıklanmıyor, sarı çizmeli Mehmet Ağa sanki” dedi.

“Tahliyelerden sonra bir seyrelme bekliyorduk ama o da yapılmadı”

Gergerlioğlu, Gül’ün açıkladığı rakamların gerçeği yansıtmaktan uzak olduğunu ve yeterli önlemlerin alınmadığını belirtti. Gergerlioğlu cezaevlerindeki durumu şöyle anlattı: 

“Sosyal mesafe denen bir şey yok, koğuşlarda şu anda azaltma da yok, eski kalabalıklar devam ediyor. Tahliyelerden sonra bir seyrelme bekliyorduk ama o da yapılmadı. Koronavirüsün yayılması için cezaevlerinde uygun koşullar var. Çamaşır suyu bardakla veriliyor, gerekli hijyen kurallarına kesinlikle uyulmuyor.”

“Adalet Bakanlığı vakaları gizliyor, bu bir hukuk devleti idarecisine yakışmıyor”

Gergerlioğlu, mahpuslarda ve ailelerinde ciddi bir koronavirüs endişesi olduğunu ve salgının hızla arttığını söyleyerek, “Adalet Bakanlığı en baştan beri bu vakaları gizleme gayreti içinde ancak bu kesinlikle bir hukuk devleti idarecisine yakışmıyor” dedi.

Ömer Faruk Gergerlioğlu’yla söyleşinin tamamı için:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.