Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sevda Noyan’ın sözlerini RTÜK’e taşıyan İlhan Taşçı: “RTÜK bunu görmezden gelirse anayasanın kendisine verdiği görevi yerine getirmemiş olur”

Ülke TV isimli televizyon kanalında Esra Elönü‘nün sunduğu “Arafta Sorular” programında konuk Sevda Noyan’ın sözleri büyük tepki topladı. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) CHP’li üyesi İlhan Taşcı dilekçe vererek Noyan’ın sözleri nedeniyle programın, “derhal üst kurul gündemine alınmasını” istedi. Medyascope’a konuşan Taşcı, “RTÜK bunun gibi meselelerde öncelikle siyaset alanındaki tepkiyi ölçüyor, ardından meselenin soğumasını bekliyor ve sonra karar veriyor. O sebeple yakın bir sürede karar çıkacağını düşünmüyorum” dedi.

İlhan Taşcı

Taşcı dilekçesinde, “RTÜK’ün toplumda böylesine infial yaratan, kutuplaştırıcı, tehdit edici, tepeden tırnağa şiddet ve nefret söylemine ekranda yer verilmiş olmasını görmezden, duymazdan gelmesi düşünülemez. Aksi halde, RTÜK’ün anayasadan aldığı güç ve yasanın kendisine verdiği televizyonları denetleme görevini yerine getirmemiş olur. Bunun da hukuki sonuçları olması kaçınılmazdır” diye konuştu.

RTÜK Üyesi Taşcı, Noyan’ın söylemini “kan dondurucu” olarak nitelendirirken dilekçesinde özetle şu ifadelere yer verdi:

“Aklı başında, hukuka saygısı, demokrasiye inancı olan hiç kimse böylesi ağır bir şiddet ve nefret söylemini kabul edemez. Böylesi bir nefret dili ilk başta insanlıktan nasiplenmemişliğin, sonrasında ise demokrasiyi içselleştirmemişliğin, daha da ötesi ahlaki yoksunluğun ve hukuk tanımazlığın göstergesidir.

Tüm bu akıl ötesi sözlerin bir televizyon ekranında dile getirildiği gerçeğinden hareketle RTÜK’e de önemli görev düşmektedir. 6112 sayılı Yasa uyarınca, yayınlarda toplumun kin ve düşmanlığa tahrik edilmesini veya toplumda nefret duygularının oluşturulmasını önlemek Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun en önemli görevleri arasında yer almaktadır. Şiddeti özendirici yayınları da denetlemek RTÜK’ün sorumluluğundadır.

RTÜK’ün toplumda böylesine infial yaratan, kutuplaştırıcı, tehdit edici, tepeden tırnağa şiddet ve nefret söylemine ekranda yer verilmiş olmasını görmezden, duymazdan gelmesi düşünülemez. Aksi halde, RTÜK’ün anayasadan aldığı güç ve yasanın kendisine verdiği televizyonları denetleme görevini yerine getirmemiş olur. Bunun da hukuki sonuçları olması kaçınılmazdır.

Sözkonusu yayın için derhal değerlendirme raporu düzenlenerek, ilk  Üst Kurul gündemine alınması hususunda gereğini arz ederim.”

Ne olmuştu? 

Ülke TV’de Esra Elönü‘nün sunduğu “Arafta Sorular” programında Sevda Noyan “Bizim aile şöyle bir 50 kişiyi götürür. Onu söyleyeyim. Biz çok donanımlıyız bu konuda maddi ve manevi olarak. Biz liderimizin yanındayız. Asla yedirmeyiz. Ayaklarını denk alsınlar. Bizim hâlâ sitede var 3-5. Benim listem hazır açıkçası” demişti.

Sunucu Esra Elönü ise “O zaman şöyle diyelim, ben de söyleyim mesela, ayak az kalır bence, dört ayaklarını denk alsınlar” diyerek konuşmacının sözlerine destek vermişti.

Elönü: “Sözler haddini aştı”

Yayının bu bölümünün sosyal medyaya yansıması üzerine gelen yoğun tepkilerin ardından ise Esra Elönü, konuğunun ifadelerinin “haddini aşan” bölümlerine müdahale etmesi gerektiğini kabul etmiş, bu “gafletinin” toplumsal barış ve birliktelik aleyhine olduğunu söylemişti.

Noyan ailesi : “Açıklama insanlık ve ailemiz adına çirkin ve utandırıcı”

Noyan ailesi ise, “Sevda Noyan’ın önce insanlık ve sonra ailemiz adına akıl ötesi, çirkin ve utandırıcı olan bu açıklamaları hiçbir şekilde Noyan ailesinin hiçbir bireyinin düşüncesini yansıtmamaktadır” açıklamasını yaparak Sevda Noyan’a “ailelerinin saygınlığını kirlettiği” için hakaret davası açacaklarını duyurmuştu.

Ülke TV: “Sözleri tasvip etmiyoruz”

Programın yayınlandığı Ülke TV ve Kanal 7 yönetiminden yapılan yazılı açıklama ile de konuşmacının “darbe ve darbecileri eleştirmenin ötesindeki söylemlerinin” tasvip edilmediğ kamuoyuna duyurulmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.