Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ceza Hukuku Profesörü Köksal Bayraktar: “Osman Kavala tahliye edilmeli, AİHM kararında ‘casusluk’ iddiası da değerlendiriliyor”

Tutuklu iş insanı Osman Kavala için “derhal serbest bırakılmalı” kararı veren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’nin yaptığı itirazı kabul etmedi. Böylece AİHM’in kararı kesinleşmiş oldu. Ancak Kavala başka bir soruşturmadan tutuklu bulunduğu için tahliye edilmiyor. Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Köksal Bayraktar, Kavala’nın durumuyla ilgili Medyascope’a konuştu. Bayraktar, kararın uzun tutukluluk süresi bakımdan verildiğini, bu nedenle Kavala’nın tahliye edilmesi gerektiğini söyledi. Bayraktar ayrıca, Kavala’nın şu anda “casusluk” iddiasıyla tutuklu bulunduğunu hatırlatarak “Casusluk suçlamasına konu edilen fiiller AİHM kararının içinde yer alıyor. Yani başka bir dosyadan tutuklu olması önemli değil, mahkeme kararında bu fiilleri değerlendiriyor” dedi.

“Karar uzun tutuklulukla ilgili, hangi suçtan olduğunun önemi yok”

AİHM’in kesinleşen kararı, Gezi Parkı davasından beraatle tahliye edilen ancak daha sonra 15 Temmuz darbe soruşturması kapsamında “casusluk” iddiasıyla tekrar tutuklanan Kavala’nın durumunda değişiklik yaratıp yaratmayacağı konusunda tartışmaya yol açtı. Bayraktar, kararın Kavala’nın mevcut tutukluluk durumunu etkilemesi gerektiğini belirterek, “Bu karar doğrudan doğruya tutuklulukla ilgili bir karar ve bugüne kadar 1 Kasım 2017’den bu yana geçen 2 yıl 8 aylık bir tutuklulukla ilgili bir karar. Bunun şu suçtan veya bu suçtan olmasının önemi yok. Bizim itiraz ettiğimiz nokta müvekkilimizin uzun tutukluluk süresi” diye konuştu.

“Karar, tahliye başvurularımıza verilen ret kararlarının ne kadar haksız olduğunu gösteriyor”

Bayraktar, başvurunun Gezi Parkı davası sırasında yapıldığını ancak Kavala’ya isnat edilen “casusluk” suçlamasına ilişkin de mahkemenin değerlendirme yaptığını şu sözlerle anlattı:

“Bu karar iki yönden önemli. Birincisi, bizim defalarca yaptığımız tutukluluğa itiraz başvurularında sürekli ret kararı almamızın ne kadar haksız kararlar olduğunu gösteriyor. İkinci ise şu: Karar halen mevcut olan tutukluluk durumunun ortadan kaldırılması gerektiğini söylüyor.”

Köksal Bayraktar ile söyleşimizin tamamı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.