Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TTB’den koronavirüs salgınında ikinci ay raporu: “Türkiye’de salgının baskılanması değil, etkisinin azaltılması yönünde bir strateji var”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kovid-19 Danışma ve İzleme Kurulu, Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görüldüğü 10 Mart’tan bu yana geçen iki aylık sürece ilişkin 144 sayfalık bir rapor yayımladıRapor; TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Selma Güngör ve TTB Kovid-19 Danışma ve İzleme Kurulu üyeleri Prof. Dr. Kayıhan Pala ve Prof. Dr. Özlem Azap’ın katıldığı çevrimiçi bir basın toplantısıyla duyuruldu.

İlk günden bu yana halkın ve sağlık çalışanlarının sağlığının korunmasının yanı sıra, sağlığın sosyal belirleyicilerine vurgu yaptıklarını söyleyen Prof.Dr. Adıyaman, koronavirüsle mücadelenin ancak bilimsel yöntemler ve epidemiyolojik veriler kullanılarak ciddi bir işbirliğiyle yürütülmesinin zorunlu olduğunu hatırlattı. Adıyaman, “Sağlık Bakanlığı’nın kendi ‘bilimsel danışma kurulunun’ mu, ‘Bakanlık bürokrasisinin’ mi ya da bir başka ‘yetkili kurulun’ mu verdiğinin tam olarak bilemediğimiz ve sonuçlarından kaygı duyduğumuz kararlarla salgın yönetimine devam ediliyor” dedi.

“Kararlar sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda alınıyor”

Prof. Dr. Kayıhan Pala da raporun içeriğini anlatan bir sunum yaptı. Pala, Türkiye’de benimsenen salgın stratejisi, sağlık çalışanlarının sağlığı, olgu, ölüm bildirimi ve kayıtlar gibi çeşitli başlıkları rapordan aktardı. Türkiye’de salgın yönetiminin şeffaflıktan uzak olduğuna dikkati çeken Pala, sürecin toplum ve meslek örgütlerinin katılımına açık olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu söyledi.

“Türkiye’de salgının baskılanması değil, etkisinin azaltılması yönünde bir strateji var” diyen Pala, “normalleşme” denen sürecin aslında “yeniden açılma” olduğunu belirtti. Pala, “Alışveriş merkezleri açılıyor ama parklar kapalı. Bu durum bize kararların sağlıkla ilgili veriler ışığında değil, sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda alındığını düşündürtüyor” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.