Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, DSÖ’nün koronavirüs ile mücadele kapsamında süreci nasıl yönettiğine dair bağımsız bir soruşturma yapılacağını açıkladı

Dünya Sağlık Örgütü‘nün (DSÖ) 73. yıllık toplantısı, 18 Mayıs Pazartesi günü başladı. İnternet üzerinden video konferans yöntemiyle düzenlenen toplantıda, DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün koronavirüs ile mücadele kapsamında süreci nasıl yönettiğine dair bağımsız bir soruşturma yapılmasını olumlu bulduğunu açıkladı.

The Guardian’ın haberine göre Ghebreyesus, örgütün koronavirüs salgınındaki sorumluluğuna ilişkin en kısa zamanda bağımsız bir inceleme başlatılacağını bildirdi. Ghebreyesus, “Salgında kazanılan deneyimi ve alınan dersleri gözden geçirmek, ulusal ve küresel çapta salgına karşı hazırlık ve müdahaleleri geliştirecek önerilerde bulunmak adına, en uygun zamanda bağımsız bir inceleme başlatacağım. Fakat bir şey fazlasıyla açık, dünya asla eskisi gibi olmamalı” dedi.

ABD Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanı Alex Azar ise, toplantıda yaptığı konuşmada, DSÖ’nün koronavirüs sürecini yönetmede başarısız olduğunu öne sürdü. Azar, “DSÖ (virüse ilişkin) dünyanın ihtiyaç duyduğu bilgileri edinmede başarısız oldu. Bu başarısızlık da pek çok can kaybına mal oldu” diye konuştu.

Çin’den DSÖ’ye 2 milyar dolarlık bağış

Toplantıda açıklamalarda bulunan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, koronavirüs ve salgının ekonomik etkileriyle mücadele için örgüte 2 milyar dolar bağışlayacaklarını açıkladı. Çin DSÖ’ye geçen yıl 86 milyon dolarlık bağış yapmıştı. Ülkesinin, salgının Vuhan’da tespit edilmesinden itibaren açık, şeffaf ve sorumlu davrandığını belirten Şi, virüsün genetik dizilimi de dahil gerekli tüm verileri DSÖ ve diğer ülkelerle zamanında paylaştığını savundu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, konuşmasında, uluslararası dayanışma ifadelerinin çok kullanıldığını ancak çok az eylem gördüğünü söyledi. Guterres, DSÖ’nün yeri doldurulamaz olduğunu ve desteğe ihtiyacı olduğunu belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bahsetmeye değer tek önceliğin hastalığı sona erdirmek olduğunu söyledi, ABD’nin iddialarını ise “asılsız suçlamalar” olarak nitelendirdi. Almanya Başbakanı Angela Merkel de konuşmasında DSÖ’ye destek verdi.

Trump DSÖ’ye tepkisini sürdürdü

ABD Başkanı Donald Trump ise Genel Direktör Tedros Adhanom Ghebreyesus’a mektup gönderdiğini açıkladı ve mektubu kişisel Twitter hesabından paylaştı.

Trump mektubuda, DSÖ’nün “Aralık 2019 ve hatta daha öncesinde Vuhan’da bir virüsün yayıldığına dair haberleri göz ardı ettiği” iddiasında bulundu. DSÖ’nün virüs hakkında yeterince bilgiye sahip olduğunu ancak 31 Aralık 2019 tarihine kadar herhangi bir uyarıda bulunmadığını belirten Trump, “31 Aralık’ta Tayvanlı yetkililer, DSÖ ile virüsün insandan insana bulaştığına dair iletişime geçti. Ancak DSÖ bu kritik bilgiyi dünyanın geri kalanıyla paylaşmamayı tercih etti. Belki de bunun siyasi nedenleri vardı” dedi.

ABD Başkanı Trump, DSÖ’nün 4 binden fazla insanın hayatını kaybetmesi, 100 binden fazla kişiye virüs bulaşması ve hastalığın en az 114 ülkeye yayılmasından sonra koranavirüsü küresel bir salgın (pandemi) ilan etmesine de tepki gösterdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.