Mahkemeden Demirtaş’a tartışmalı ifadelerle dolu bir duruşma çağrısı gönderildi

Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk halinin görüşüleceği duruşma için cezaevine yazılan müzekkerede “tutukluluk halinin devamına yönelik beyanı alınacağından SEGBİS aracılığıyla Hakimliğimizde hazır edilmesi hususu rica olunur” ifadeleri yer aldı. 

Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği’nin yazdığı çağrı yazısına Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman tepki gösterdi. Medyascope’a konuşan Karaman, “Tutukluluk halinin görüşülmesinde kişinin beyanı alınır. Ancak çağrı yazısında kullanılan ifade önceden karar içeren bir ifade ve hukuken garipsenecek ve sıkıntılı bir ifade” dedi.

Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu soruşturma dosyasında mahkeme periyodik olarak her ay tutukluluk halini değerlendiriyor.

Yargılandığı ana davada ise duruşma tarihi 27-28 Mayıs olarak belirlenmişti ancak koronavirüs salgını nedeniyle duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

Ne olmuştu?

Demirtaş, 4 Kasım 2016’da gözaltına alındı ve aynı gün tutuklanarak Edirne F Tipi Cezaevi’ne gönderildi. Halen bu hapishanede tutuluyor.

Hakkındaki soruşturma dosyaları, biri hariç tek davada birleştirildi. Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava halen sürüyor. Bu davada tahliyesi için yerel mahkemelere yapılan başvurular reddedilince avukatları Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.

AYM’ye 29 Mayıs 2018’de yapılan başvuruda, Demirtaş’ın başvurusunun öncelikle görüşülmesi talep edildi. Ancak AYM başvuruya yanıt vermedi. Bunun üzerine dosya 26 Haziran 2018’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşındı.

AİHM Büyük Daire, dosyayı 18 Eylül 2019’daki duruşmada görüştü ve Demirtaş ile ilgili “hak ihlali” kararı verdi.

AİHM başvurusundan hemen sonra, Demirtaş’ın yargılandığı ikinci davada karar çıktı. 7 Eylül 2018’de Demirtaş, eski HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile birlikte  “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada 4 yıl 8 ay hapse mahkûm edildi. Tutuklu kaldığı süre bu cezaya mahsup edildi.

Demirtaş’ın tahliye olması beklenen 20 Eylül 2019 günü ise eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ hakkında yeni bir soruşturma açıldı. Başsavcılık, yine 6-8 Ekim olaylarıyla bağlantılı olan bu yeni soruşturma kapsamında Demirtaş’ın tutuklanmasını talep etti. Mahkeme heyeti, Demirtaş ve Yüksekdağ’ın tutuklu yargılanmasına karar verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.