Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri 792. haftada, gözaltında kaybedilenlerin akıbetini sosyal medyada sordu

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasının 93. haftasında, koronavirüs salgını nedeniyle sosyal medya hesabından canlı yayınla basın açıklaması yaptı. 792. haftanın basın açıklamasının moderatörlüğünü İnsan Hakları Derneği (İHD) Gözaltında Kayıplar Komisyonu Üyesi Sebla Arcan üstlendi, açıklamayı İHD Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Nuray Çevirmen okudu. Açıklamada Mehmet Emin Atuğ, Hizni Bilmen, Abdulkadir Demir ve Şakir Demir’in akıbeti soruldu.

Gözaltında kaybetmenin süreklilik taşıyan bir suç olduğunu hatırlatan Çevirmen, “Kaybedilenin akıbeti ve yeri kesin bir şekilde saptanana kadar devam eder ve zamanaşımı işletilemez. Devletler, zorla kaybedilen kişilerin akıbetini ve yerini saptamak, sorumluları belirlemek ve yargılamak zorundadır. Gözaltında kaybedilişlerinin 25. yılında adli makamları Mehmet Emin Atuğ, Hizni Bilmen, Abdulkadir ve Şakir Demir’in akıbetlerini açığa çıkarma ve onları kaybedenlerin yargılanarak cezalandırılmalarını sağlama görevini yerine getirmeye çağırıyoruz” dedi.

Gözaltında kaybedilen Hizni Bilmen’in eşi ve kaybedilen diğer üç kişinin yeğeni olan Şükriye Bilmen yetkililere şöyle seslendi: “Ben bu davadan vazgeçmiyorum. Biz dört aile bu davadan vazgeçmiyoruz. Bizim de yaşama hakkımız yok mu? Bütün dünyanın hakkı var da bizim hiç mi hakkımız yok? Kemiklerimizi getirin, getirin, getirin!”

Davada zamanaşımı süresinin dolmasının beklendiğini söyleyen, kayıp yakınlarının avukatı Erdal Kuzu, “Cezasızlık politikası Türkiye’de maalesef bir zihniyet olduğundan, bu dosyada aynı cezasızlık politikası uygulanacak gibi duruyor” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.