Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

George Floyd’un öldürülmesiyle başlayan protestolar iki haftada neleri başardı?

George Floyd’un 25 Mayıs günü bir polis tarafından öldürülmesinin ardından Minneapolis’te başlayan protestolar önce Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) geneline, ardından da tüm dünyaya yayıldı. Dünyanın en zengin şehirleri dayanışma göstermek için ayağa kalkarken pek çok organizatör ve bireyden de siyah haklarını savunmak için bağışlar yağmaya başladı. Bazı yetkililer görevlerinden istifa ederken dünyanın dört bir yanında, zamanında köle ticaretini savunan ve bundan çıkar elde eden kişilerin heykelleri yıkılıyor. Peki bu iki haftalık süreçte protestolara hangi olaylar damga vurdu ve ne gibi gelişmeler yaşandı? The Guardian muhabiri Poppy Noor’un derlediği önemli gelişmeleri özet olarak aktarıyoruz.

Minneapolis Belediye Başkanı’nın evinin önünde toplanan kalabalık polis teşkilatının dağıtılmasını istedi

Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey’in evinin önüne giden kalabalık, polislere para ödenmemesi ve teşkilatın tamamen dağıtılması talebinde bulundu. Başkan Frey’in polisin yetkilerinin sıfırlanmasının doğru olmayacağını belirtmesi üzerine yuhalama sesleri duyulmaya başlandı ve başkan istifaya davet edildi.

New York’ta büyük reformlar vaat edildi

New York’ta koronavirüs kriziyle birlikte bütçeden nereye harcama yapıldığı yeniden sorgulanmaya başladı. Bu noktada protestocuların öfkesini yönlendireceği adres zaten belliydi: New York Şehri Polis Teşkilatı (NYPD). Zira NYPD’ye ayrılan 6 milyar dolarlık bütçe; sağlık harcamalarına ayrılan 1.9 milyar dolar, evsizler için verilen hizmete ayrılan 2.1 milyar dolar, gençlerin ve toplumun kalkınması için verilen hizmetlere ayrılan 872 bin dolar ve küçük işletmelere destek için ayrılan 293 bin doların toplamından daha fazla.

NYPD kendi bütçesini savunarak bütçenin düşürülmesi halinde daha fazla suç işleneceğini iddia etse de insanlar polisin karıştığı olaylarda daha fazla suç işlendiğini savunuyor. Eylemcilerin çağrıları dikkat alındı ve New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, polis departmanına ayrılan paranın bir kısmının gençler ve sosyal hizmetler için kullanılacağını söyledi.

Yıkılan heykeller

Cumartesi günü Virginia’daki protestocular, 19. yüzyıldaki önemli köle ve çiftlik sahiplerinden, Amerikan İç Savaşı’ndaki Konfederasyon ordusu generali Williams Carter Wickham’ın heykelini yıktılar. Bu hafta başında da Alabama’daki protestocular yine bir başka Konfederasyon ordusu generali Robert E. Lee’nin heykelini yıkmışlardı.

Reddit’in kurucularından Alexis Ohanian yerini siyah adaylara bırakmak için istifa etti

Reddit’in kurucularından Alexis Ohanian, cuma günü attığı tweette görevinden ayrıldığını şu sözlerle belirtti: “Reddit’i 15 sene önce kuran ekibin bir parçasıyım. Bu siteyi kurma amacımız insanların kendisine bir topluluk bulmasını sağlamak ve bir aidiyet hissi geliştirmelerine yardımcı olmaktı. Biraz gecikmeli de olsa benim için, ailem için ve ülkem için doğru olanı yapıyorum. Bunu aynı zamanda ileride siyah kızı kendisine ‘Sen ne yaptın?’ diye sorduğunda cevap vermeye ihtiyacı olan bir baba olarak yapıyorum.”

Protestolardaki polis şiddetini unutturmamak için veri tabanı kuruldu

Bu hafta, avukat T Gregg Doucette ve matematikçi Jason Miller, içinde bulunduğumuz protesto sürecindeki polis şiddetini gözler önüne sermek için şiddet içeren görüntülerin arşivlendiği bir veri tabanı kurduklarını açıkladı. Şu ana kadar gazetecilere ve eylemcilere biber gazı ve fiziksel şiddet ile saldırılma görüntülerinin olduğu toplam 500 videoya ulaştıklarını belirten ikili, bu sayede polis şiddetine de çözüm bulunmasına yardımcı olabileceklerini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.