Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüsü yenenler anlatıyor: “Koronavirüs belirtileriyle dört kere hastaneye gittim, dördüncüde test yaptılar”

17 Mart’ta koronavirüs belirtileri gösteren ve dört kez hastaneye gittikten sonra Kovid-19 teşhisi konulan Ahmet Can Göleli, 28 gün süren tedavisi boyunca yaşadıklarını Medyascope’a anlattı. 

24 yaşındaki Ahmet Can Göleli İstanbul’da yaşıyor ve aşçı. Göleli’de ilk koronavirüs belirtileri, 17 Mart’ta ani gelişen boğaz ağrısı ve 39 dereceyi bulan yüksek ateşle ortaya çıkıyor. 

Koronavirüs testi yaptırmak istediğinde “herkese test yapılamadığı” cevabını alıyor

18 Mart sabahı Şişli Hamidiye Etfal Hastanesi’nin aciline gidiyor. Acilde serum takılan Göleli’ye gargara yazılıyor ve hastaneden yollanıyor: “Doktor muayene bile etmeden ilaç yazıp gönderdi. 18 Mart akşamı ateşim düşmeyince tekrar Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne (Prof. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi) başvurdum, bu esnada boğazımda yaralar çıkmaya başlamıştı, şiddetli vücut ağrısı da eklenmişti üstelik. Serum taktılar, boğazımdaki yaraların normal olmadığını söylediler ve gargara yazdılar. Test istediğimde ise herkese test yapamayacaklarını söylediler.

21 Mart tarihinde ise bu sefer Okmeydanı Hastanesi‘nin aciline başvuruyor. Bu sefer tomografi çekiliyor ve ciğerlerimin iyi durumda olduğu ortaya çıkıyor. Göleli’ye, kendisine verilen ilaçlara yani ağrı kesici, öksürük şurubu, gargara ve antibiyotiğe devam etmesi söyleniyor.

“Karantina odasında 7- 8 saat bekledim, her yer doluydu”

Ateşinin bir türlü düşmediğini, göğüs ağrısının ve öksürüğünün arttığını söyleyen Göleli, dördüncü kez hastaneye gitmeye karar vererek Şişli Etfal’den tekrar randevu alıyor. Muayene olduğu doktoruna şikayetlerini anlatınca koronavirüs şüphesiyle acile yönlendiriliyor. Acilde 7-8 saat beklediğini söyleyen Göleli, “Beni karantina odasına aldılar. Her yer doluydu, tomografi çektiler ve kan testi yaptılar. Yapılan tek işlem buydu, en son daha ne kadar bekleyeceğimi sordum ve sürüntü örneği alıp, büyük ihtimalle negatif olduğumu söylediler” diyor. Göleli’ye tekrar antibiyotik veriliyor, test sonuçlarını e-Nabız sisteminden öğrenebileceği söyleniyor: “Antibiyotik kullanmaya başladım. Bunların hepsi her yerde kayıtlı. Aradan dört gün geçti test sonuçları hâlâ çıkmadı. Evde, ailemde ufaktan bazı semptomlar görülmeye başladı o sırada, onlara da virüs bulaştığından şüphelendik.”

“Yanlış ilaç kullandım”

Hastaneye dördüncü gidişinde kendisine test yapıldığını dile getiren Göleli, yanlış ilaç kullanmak zorunda kaldığının da altını çiziyor: “Bu çok büyük bir riski göze almak demek bence. İki kutu yanlış antibiyotik ve farklı ilaçlar kullandım yok yere, vücuduma olan zararlarını siz düşünün.”

Göleli ailesi, Ahmet Can’ın test sonucunun pozitif  olduğunu öğrenince hastaneye gidiyor. Ailenin diğer üyelerine de korona ve kan testi yapılıyor, tomografi çekiliyor ve beklendiği gibi sonuçlar pozitif çıkıyor. Ailesine, test sonuçları gelmeden tedavi uygulanıyor fakat bu tedavi Ahmet Can’ın gördüğü tedaviden farklı. Tedavi sürecinde ağrılarının devam ettiğini anlatan Göleli, 14 günlük tedavi süreci bittikten sonra ailesinin test sonuçlarının negatif çıktığını ancak kendi sonucunun bir türlü açıklanmadığını anlatıyor.

“Sokağa çıkma yasağı varken kendi imkanlarıma hastaneye gittim”

Göleli testinin sonuçlarını öğrenemeyince sokağa çıkma yasağına rağmen hastaneye kendi imkanlarıyla gidiyor: “Benim testim çıkmadı, hastane kaybetti sanırım, hastaneye ve Sağlık Bakanlığı’na şikayet ettim ancak geri dönüş olmadı. Tam iyileştim derken ağrılarım yeniden nüksetti. Ambülansı aradım, bana iki-üç saate gelebileceklerini söylediler, sokağa çıkma yasağı olduğu halde kendi imkanlarımla hastaneye gittim. Ailemin tedavisinde kullanılan diğer ilaçları verdiler bu sefer. Sonrasında sonucum negatif çıktı.”

Umutsuzluğa kapılmamak lazım

Tedavi sürecinde moralin çok önemli olduğunun altını çizen Göleli, koronavirüs hastalarına şöyle sesleniyor: “Maalesef ben çok zorluklar çektim, çok aksilikler yaşadım, çok uğraşlar verdim. Ama umutsuzluğa kapılmamak lazım, ülkemizde korona tedavi süreci başarılı yürütülüyor. Yeneceğinize inanırsanız gerisi kolay. Ve mümkün oldukça sağlıklı beslenmeye dikkat etmeliyiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.