Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’den yurtdışına tıbbi yardımlar ve maske tartışmaları: “Şu ana kadar 125 ülkeye yardım yaptık”

Paraguay Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Devlet Başkanı Mario Abdo Benitez’in eşi Silvana Abdo, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’dan Paraguay’ın salgınla mücadelesine destek talep etti. Talep üzerine Türkiye, Paraguay’a tıbbi malzeme yardımında bulundu.

Dün açıklamalarda bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi Sözcüsü Ömer Çelik, 135 ülkenin Türkiye’den tıbbi malzeme yardımı talebinde bulunduğunu belirtirken bir kısmı bağış bir kısmı da ihracat izniyle olmak üzere Türkiye’nin 102 ülkeye yardım yaptığını bildirdi.

Bugün ise “Dijital Diplomasi” temasıyla düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu’nda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, salgının ülke ayırt etmeksizin herkesi etkilediğini söyleyerek “Bu süreçte, acı bir şekilde olsa da küresel krizler karşısında etkili uluslararası işbirliğinin önemini bir kez daha fark ettik. Salgının şiddeti ve küresel doğası göz önüne alındığında, Türkiye, başkalarına yardım ulaştırma konusunda erken harekete geçti. Şimdiye kadar 125 ülkenin yardım talebini karşıladık. Yardım çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Türkiye hangi ülkelere ekipman yardımında bulundu? 

Mill Savunma Bakanlığı 31 Mart’taki açıklamasında İtalya ve İspanyaya birer askeri uçakla sağlık ekipmanı gönderildiğini belirtti. NATO açıklamasına göre Türkiye, İspanya ve İtalya’ya toplam 450 bin maske yolladı.

İspanya’ya, ihracatı yasaklanmış 116 solunum cihazı da özel izinle satıldı. İspanya’ya yapılan yardım, ülkenin NATO içinde Türkiye’ye verdiği destekle ilişkilendiriliyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 4 Nisan’daki konuşmasında “Tüm ülkeler Patriot hava savunma sistemlerini geri çekerken İspanya Patriot’larını Adana’da tuttu. Türkiye’ye NATO içindeki en güçlü desteği verdi” demişti.

Türkiye’nin yardım gönderdiği bir diğer Avrupa ülkesi de Birleşik Krallık oldu. Ülkeye 10 Nisan’da ilk yardım ulaştı. Sonraki süreçte İngiltere, ücretini ödeyerek Türkiye’den ürün de satın aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’a gönderdiği mektupta “Hemen hemen her alanda mükemmel düzeyde seyreden ilişkilere sahip olduğumuz ve Türkiye için vazgeçilmez ortaklardan biri olan Birleşik Krallık, ülkemizle dayanışmasını çeşitli vesilelerle birçok kez göstermiştir. Biz de, zor günler geçirmekte olan dost ve müttefikimiz Birleşik Krallık’la dayanışmamızı göstermek için bugün Hava Kuvvetlerimize ait bir uçakla ülkenize tıbbi yardım malzemesinin intikalini sağlıyoruz” dedi.

Türkiye 28 Nisan’da da bir diğer NATO müttefiki ABD‘ye bir askeri uçakla yardım malzemesi gönderdi.

ABD Ankara Büyükelçisi David Satterfield 28 Nisan’da yaptığı açıklamada, “ABD hükümeti adına, NATO müttefikimiz Türkiye’ye bugün gerçekleşen cömert medikal ekipman ve diğer elzem malzemelere ilişkin bağış için teşekkür ediyorum” dedi.

Balkanlar’da SırbistanKosovaBosna HersekKaradağKuzey Makedonya ve Bulgaristan‘a yardımda bulunan Türkiye, koronavirüs salgınının Çin dışında ilk yayılmaya başladığı ülkelerden biri olan İran‘a da koruyucu ekipman bağışladı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Sağlık Bakanlığı, “İran’a 1000 tanı kiti, 4 bin 715 tulum, 20 bin önlük, 2 bin 4 adet gözlük, 4 bin N95 maske ve 78 bin üç katlı maske hibe edildi” dedi.

Türkiye Irak‘ın Erbil Valiliği’ne de 30 bin maske ve 475 koli gıda yardımında bulundu. Türkiye’den Gürcistan ve Azerbaycan‘a da yardım gönderildi.

Bu ülkelerin dışında Kolombiya, Afganistan ve Pakistan gibi çok sayıda ülkeye daha koruyucu ekipman yardımında bulunuldu.

Türkiye’nin pek çok ülkeye gönderdiği yardımların üzerinde Mevlana’nın “Ümitsizliğin ardında nice ümitler var. Karanlığın ardında nice güneşler var” sözü ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı yazısıyla birlikte Cumhurbaşkanlığı forsu yer alıyor.

Türkiye’de maske dağıtımı tartışması

Türkiye salgının başlangıcında Çin’e tıbbi malzeme gönderen ilk ülkelerden olmuştu. Fakat Türkiye’de hâlâ maske alamayanlar olduğunu hatırlatarak yurtdışına koruyucu ekipman gönderilmesini eleştirenler de var.

İYİ Parti lideri Meral Akşener bu durumu “Yeni Cami’de dilenip, Sultanahmet’te sadaka dağıtamazsınız” sözleriyle eleştirmişti.

Salgının Türkiye’de etkili olmaya başlamasıyla birlikte maskeye erişim konusunda tartışmalar yaşandı. İlk etapta eczaneler ve medikal ürünlerin satıldığı yerlerden temin edilen maskeler fahiş fiyatlarla gündeme geldi. 

Ticaret Bakanlığı, fahiş fiyatların önüne geçmek için maske satışını yasakladı ve PTT’nin çevrimiçi alışveriş sistemi üzerinden kayıt yaptıranlara ücretsiz olarak ulaştırılacağı söylendi. Ancak uygulamanın hayata geçtiği akşam sistem kilitlendi. Bu kez de telefona gelecek şifre ile haftalık beş adet maskenin eczanelerden ücretsiz olarak temin edilebileceği duyuruldu. Ancak birçok vatandaşa mesaj gitmedi.

Son olarak Sağlık Bakanlığı’nın uygulaması üzerinden karekod yardımı ile ücretsiz maske alınabileceği duyurulsa da uygulamada aksaklıklar yaşandı ve çalışanların, işyerlerinden maske temin edebileceği söylendi. Şikayetlerin devam etmesi üzerine ise taban fiyat belirlenmek koşuluyla tekrar maske satışına başlandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.