Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TBMM İçişleri Komisyonu Üyesi CHP Milletvekili Nihat Yeşil: “AKP’nin tek amacı, bekçilerle kendine silahlı milis gücü oluşturmak”

Koronavirüs salgını nedeniyle çalışmalarına ara veren Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) ilk gündem maddesi, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) oylarıyla kabul edilen ve toplam 18 maddeden oluşan “Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu Teklifi” oldu. Yasa dün gece TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Yasayla bekçilere kimlik sormak, silah kullanmak, üst aramak, gösteri ve yürüyüşleri önlemek gibi yetkiler tanınıyor. Medyascope özel yayınında konuşan TBMM İçişleri Komisyonu Üyesi CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, “Yasa teklifiyle AKP kendine silahlı milis gücü oluşturmaya çalışmaktadır” dedi.

“Biz işsizliği konuşalım diyoruz, onlar bir gün ‘darbe’ bir gün ‘Ayasofya’ bir gün ‘bekçi’ diyorlar”

Salgın sonrasında Meclis’in ilk iş olarak bekçi yasasını gündeme almasına tepki gösteren Yeşil, “Koronavirüs salgını sonrasında işsizlik, sağlık çalışanlarına yönelik yasalar konuşulması gerekirken, bekçilerle ilgili yasa tartışmasını AKP önümüze koydu. Ekonomik sıkıntıların konuşulması gereken zamanlarda sürekli terörü bahane ederek böyle meselelerle gündemi meşgul eden AKP bu kez de şaşırtmadı. Biz istiyoruz ki sağlık çalışanlarının, çiftçinin, işçinin sorunlarını konuşalım ama onlar bir gün ‘darbe’ diyorlar, bir gün ‘Ayasofya’ diyorlar, bir gün ‘bekçi’ diyorlar” dedi.

“216 saat eğitimle silah kullanılmaz, toplumsal olaylara müdahale edilmez”

Bekçilerin, İçişleri Bakanlığı’nın kendi yazılı ve sözlü mülakatıyla işe alındığını ve bu sebeple bütün denetimin iktidar partisinde olduğunu söyleyen Yeşil, “Toplamda 216 saat eğitim alan kişilerin siz toplumsal olaylara müdahale edeceğini söylüyorsunuz, bunlar bırakın sorun çözmeyi çözümsüzlük yaratırlar” diye konuştu.

“AKP’nin tek amacı kendine silahlı milis gücü oluşturmak”

18 maddelik teklifin 16 maddesinin teknik uyum yasaları olduğunu, bekçilere verilen üst arama, silah kullanma gibi yetkilerin iki madde olarak düzenlendiğini belirten Yeşil, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir ülkede adalet yoksa hangi alanda değişiklikler olursa olsun sorunlar oluyor.  ABD’deki polis şiddetini eleştiren cumhurbaşkanı, kendi yurttaşına polis şiddetini reva görüyor. İşte bu noktada şunu görüyoruz, AKP’nin tek amacı kendine silahlı milis gücü oluşturmak.”

“AKP bekçi yasasıyla zaten daralmış hayat alanını daha da daraltarak iktidarını sürdürmek istiyor”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bu zamana kadar yaklaşık bin bekçi ile ilgili orantısız güç kullanımı, yetki dışı davranış gibi sebeplerle açığa alma, soruşturma gibi tedbirler aldıklarını söylediğini hatırlatan Yeşil, “Daha yasal olarak yetkileri yokken bin tane olay yaratan bu insanlara yetki verildiğinde neler yaşanacak? Binlerce daha olayla karşı karşıya kalacağız. Bugün bile iki bekçi yabancı uyruklu bir kişiye tokat atmış, açığa alınmışlar. FETÖ yöntemleriyle insanlara kumpaslar kurarak, iftiralar atarak, olmayan suçları oluşturarak ve son olarak kendine ait milis güçlerini yaratarak zaten daralmış hayat alanını daha da daraltarak iktidarlarını sürdürmek, amaçları bu” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler