Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’da anayasa referandumunda oy kullanacak 2 milyon kişiye toplam 144 milyon dolar verilecek

Rusya’da 1 Temmuz günü yapılacak anayasa referandumuna koronavirüs salgınının gölgesinde gidiliyor. Salgının Rusya’da hâlâ oldukça etkili olması referanduma katılımın düşük olması endişelerini de beraberinde getirdi. Rusya yönetimi ise katılımı artırmak için bir paket hazırladı. Buna göre referanduma katılan seçmenler arasından 2 milyon kişiye toplam 10 milyar ruble (144 milyon dolar) değerine ikramiye dağıtılması planlanıyor. 

Süreç şu şekilde işleyecek: Oy kullanan herkese dijital bir kod verilecek. Sonrasında ise bir çekiliş gerçekleştirilecek. Çekilişte kendisine verilen numaralar çıkan toplam iki milyon kişiye farklı tutarda maddi karşılığı olan fişler verilecek. Hediye çeki olarak dağıtılacak bu fişler 2020 yılının sonuna kadar toplam 3 binden fazla restoran ve mağazada kullanılabilecek. 

Planı açıklayan Moskova Belediyesi Başkanvekili Alexei Nemeryuk, bu program ile asıl amaçlananın tüketici talebini canlandırmak olduğunu söyledi. 

Referandum ile Putin’e 2036’ya kadar devlet başkanlığı yolu açılıyor

22 Nisan günü yapılması planlanan anayasa referandumu koronavirüs salgını nedeniyle 1 Temmuz’a ertelenmişti. Rusya parlamentosu ve federal bölgelerin yasama organlarında kabul edilen tasarının referandum ile onaylanıp yasalaşması durumunda, görev süresi 2024 senesinde dolan Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki dönem daha başkanlığa aday olabilecek. Yani hem 2024 hem de 2030 yıllarında yapılacak seçimlerde adaylığını koyabilecek olan Putin’e bu sayede 2036 yılına kadar devlet başkanı olma yolu açılacak.

2000 yılında devlet başkanı seçilen Putin, anayasanın üç dönem üst üste devlet başkanı olmaya izin vermemesi nedeniyle 2008-2012 yılları arasında başbakanlık yapmıştı. Bu dönemde Rusya Devlet Başkanlığı görevini Dmitri Medvedev üstlenmişti. 2012 senesinde devlet başkanlığı görev süresinin altı yıla çıkartılmasının ardından yapılan seçimlerde Putin yüzde 63,6 oranında oy almıştı. 2018’de yapılan seçimlerde ise yüzde 76.76 oy alan Putin üst üste iki dönem devlet başkanı seçilmişti. Anayasa değişikliğinin gerçekleşmesi halinde Putin’in görev yaptığı süreler sıfırlanacak ve 12 sene daha devlet başkanı olabilecek. 

Yeni anayasada evlilik, “heteroseksüel birliktelik” olarak tanımlanıyor

Anayasa değişikliği ile aynı zamanda Rusya’nın kurucu milletleri statüsünde, federal bölgelerin yasal konumunda ve parlamentonun yetkisinde de farklılıklar olacak. Bunların yanı sıra emeklilik hakkı, asgari ücret ve Rus dilinin statüsünde de değişiklikler yapılacak.

Yeni anayasada aynı zamanda evlilik, heteroseksüel bir birliktelik olarak tanımlanırken eşcinsel evliliklerin yasak olduğu tekrar vurgulanıyor. Putin de daha önce yaptığı açıklamada görevde bulunduğu süre boyunca eşcinsel evliliklerin asla yasallaşmayacağını belirterek, “Kadın ve erkeğin birliği evliliktir. Devlet başkanı olduğum müddetçe ülkede ‘ebeveyn bir, ebeveyn iki’ gibi tanımlamalar olmayacak. Bizde sadece anne ve baba olacak” demişti.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.