Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırma: ABD’de silah sahibi olanlar daha kolay intihar ediyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bireysel silahlanma koronavirüs salgınıyla birlikte daha çok tartışılmaya başlandı. Sokakların boşalması ve insanların evine kapanmasıyla Amerikalılar’ın silaha erişimi, normalde olduğundan daha kolay hale geldi. Yapılan çalışmalar, silaha sahip insanların daha kolay intihar ettiğini ortaya koyuyor.

Geçen hafta New England Journal of Medicine’de silah sahibi olmakla intihar arasındaki ilişkiyi kapsamlı şekilde inceleyen bir çalışma yayımlandı. Çalışmaya göre silaha sahip olan insanların intihar etme oranı, silah sahibi olmayanlardan dört kat fazla.

Bu konuyla ilgili Stanford Üniversitesi’nde profesör olarak görev yapan David Studdert, Northeastern Üniversitesi’nden Matthew Miller ve Kaliforniya Üniversitesi’nden Garen WintemuteNew York Times için kendi çalışmalarını da değerlendiren bir yazı kaleme aldılar.

Silah sahibi olmak intiharı kolaylaştırıyor

Üç akademisyene göre silah sahibi olmak intiharı kolaylaştırıyor ve kamuoyunda yaygın olan birtakım mitler bu gerçeğin yeterince tartışılmasını engelliyor. Bu mitlerden biri de hayatını sonlandırmak isteyen birinin bir yolunu bulup bunu gerçekleştireceği ve bu yüzden silah sahibi olup olmamasının büyük bir fark yaratmadığı düşüncesi.

İntiharların büyük kısmı ani bir kriz sonucu yaşanıyor

Ancak yıllardır intihar üzerine yapılan çalışmalar bu düşünceyi yanlışlıyor, çünkü intihar teşebbüslerinin büyük kısmı ani bir kriz sonucu meydana geliyor. İntihar etmeye çalışıp hayatta kalan insanların çoğu tekrar intihar etmeye kalkışmıyor. Ancak intiharın teşebbüs olarak kalmasında kullanılan yöntem oldukça önemli. Silah sahibi insanların başka yollardan intihar etme oranı ise oldukça düşük.

Üç akademisyene göre de verilerin güvenilirliği bu araştırmayı gerçekleştirmenin en zor kısmı. Ancak Kaliforniya bu araştırmayı yapmak için en uygun yer. Silah satıcılarının neredeyse hepsinin lisanslı olması, satış işlemlerinin de kayda geçmesi geniş bir veritabanı oluşturuyor. Bu sayede ilk kez silah alan insanlar ve onların bu silahı ne amaçla aldıkları tespit edilebiliyor. Alınan ilk silahın, ikinci, üçüncü veya onuncu silahtan çok daha önemli olduğu da araştırmaların gösterdiği bir başka gerçek.

 “İntihar ihtimalinin en yüksek olduğu dönem ilk silah alındıktan sonraki süreç”

İntihar ihtimalinin en yüksek olduğu dönem ise ilk silah alındıktan sonraki ilk birkaç haftalık dönem. Yine de intiharların yüzde 85’i silah alındıktan en erken bir ay sonra, yüzde 50’si ise bir sene sonra gerçekleşiyor. Yani aslında bazı insanlar silahı kendilerini öldürmek için alsalar da bunu hemen yapamıyor.

“Silah sahibi olmak sizi daha güvenli kılmayabilir”

İnsanlar pek çok farklı motivasyonla silah alabiliyor. Tabancalar ise öncelikli olarak kendini korumak için alınıyor. Ancak araştırmalara göre silah sahibi olmak size daha güvenli bir ortam sağlamıyor. Hatta silahlar yanlış kullanılabildiği için sizi ve ailenizi öncekinden daha güvensiz ve tehlikeli bir pozisyona da sokabiliyor.

Koronavirüs sürecinde herkes silah alan kişi sayısının arttığından bahsediyor. Ancak bu kişilerin ne kadarı ilk kez silah satın alıyor, bunu bilmiyoruz. Yine de karantina döneminde silah alımlarının artmasının büyük bir soruna işaret ettiği ortada. Bugün yaklaşık 40 milyon hanede silah olduğu tahmin ediliyor ve salgının etkisinin devam etmesiyle birlikte bu durumun nasıl yönetileceği belirsizliğini koruyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.