Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri 794. haftada, 39 yıl önce idam edilip cansız bedeni kaybedilen Veysel Güney için adalet istedi

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasının 95. haftasında, koronavirüs salgını nedeniyle sosyal medya hesabından canlı yayınla açıklama yaptı. 794. haftanın açıklamasının moderatörlüğünü gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun üstlendi. Açıklamayı Cumartesi İnsanı Yeter Yücel okudu. Açıklamada 12 Eylül askeri darbe döneminde çıkarılan özel bir kanunla idam edilen ve cansız bedeni bulunamayan Veysel Güney için adalet talep edildi.

Bu haftaki açıklamada Veysel Güney’in kardeşi Ayhan Güney ile Güney ailesinin avukatlarından Ercan Kanar kamuoyuna seslendi. Kanar, “12 Eylül faşist darbesinin nasıl insan haklarına aykırı bir darbe olduğunu anlamak için Veysel Güney’in yargılanış tarzına bakmak yeter. Beş ay hücrede tutuldu, çok ağır işkenceler gördü, avukat tutmasına bile izin verilmedi. Yargılaması avukatsız devam etti” dedi. 

Basın açıklamasını okuyan Yeter, Veysel Güney’in idamını ve bedeninin kaybedilmesini şu cümlelerle anlattı:  “24 yaşındaki Veysel Güney, 12 Eylül askeri darbesinin ardından 28 Aralık 1980 tarihinde Antep’te bir ev baskınında yaralı olarak gözaltına alındı. Adana Bölgesi Sıkıyönetim Komutanlığı 2 No’lu Askeri Mahkemesi’nde yargılandı. Avukat talebi reddedildi ve savunma hakkı yok sayıldı. İlk duruşması 6 Şubat 1981 tarihinde yapıldı. 17 Şubat 1981 tarihinde yapılan ikinci duruşmasında, kendisini suçlayacak deliller olmaksızın idama mahkûm edildi. Meclis kararı olmadan özel kanun çıkartılarak 10 Haziran 1981 tarihinde Gaziantep E Tipi Cezaevi’nde idam edildi. İdam sonrasında Veysel’in üzerinde bulunan kalemi, sigarası ve çakmağı tutanakla baba Ali Güney’e teslim edildi. Ancak 10.06.1981 tarih ve 266 sayılı tutanakla babasına verilmek üzere Yüzbaşı Burhan Erdem’e teslim edilen cansız bedeni kaybedildi.”

Kaybedilişinin 39. yılında Veysel Güney’i anan Cumartesi Anneleri, “İdam cinayettir. Kaybetme insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur” dedi.

Açıklamanın tamamı: 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.