Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de su faturaları için harcanan meblağ 10 sene içinde yüzde 80 arttı, milyonlarca Amerikalı su faturasını ödeyemiyor

ABD’nin özellikle yoksul eyaletlerinde; altyapı sorunları, çevre kirliliği gibi sebeplerin yanına koronavirüs salgınının da eklenmesiyle temiz suya ulaşmak her geçen gün daha pahalı hale geliyor. The Guardian’ın ABD’deki 12 şehirde gerçekleştirdiği araştırmaya göre, 2010-2018 yılları arasında su fiyatları yüzde 80 artarken bu bölgelerde yaşayan insanların yaklaşık beşte ikisi su borçlarını ödeyemeyecek hale geldi.

Araştırmanın analistlerinden Roger Colton, yoksullar başta olmak üzere neredeyse bütün toplum kesimlerinin giderek pahalılaşan faturalardan olumsuz etkilendiğini belirtiyor. Hesaplamalara göre eğer su faturası hane gelirinin yüzde 4’ünü aşıyorsa, su faturasının ödenemez seviyede olduğu kabul ediliyor.

Austin, New Orleans, Tucson, Philadelphia, Indianapolis, Santa Fe, San Diego, Cleveland, Fresno, San Jose, Seattle ve Charlotte araştırmada incelenen on iki şehir olurken su fiyatlarındaki en büyük artışın Teksas eyaletinin Austin kentinde yaşandığı tespit edildi. 2010 senesinde 566 dolar olan yıllık su faturası 2018’de 1435 dolara yükselerek yüzde 154’lük bir artış yaşadı.

Bu şehirler arasındaki en düşük yoksulluk oranı Seattle’da olmasına rağmen Seattle halkının yüzde 13’ü de faturalarını ödemekte zorlanıyor.

Su harcamalarına ayrılan devlet payı ise her geçen gün azalmaya devam ediyor. 1977’den bu yana temiz su sağlamak için yapılan altyapı harcamaları yüzde 77 oranında düşürüldü.

Philadelphia Su Departmanı’nın eski direktörü ve Pensilvanya Üniversitesi Su Merkezi Direktörü Howard Neukrug, yüksek fiyatlı ve düşük kaliteli suyun ulusal bir sorun olduğunu vurgularken federal hükümetin bu konuda yeterince büyük sorumluluk üstlenmediğini savunuyor.

Michigan Devlet Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Stephen Gasteyer ise gelişmiş ülkeler arasında su kullanımının kalitesini ve fiyatını düzenleyici bir sisteme sahip olmayan tek ülkenin ABD olduğunu söylüyor.

Gasteyer, su fiyatlarının ülke genelindeki eşitsizliğin de bir göstergesi olduğunu belirtirken yoksul kesimin belli bölgelerde toplandığını, bu insanların başka temel ihtiyaçlarını karşılamakta da zorlandığını ve bütün yükün yerel hükümetlerin üstüne kaldığını anlatıyor.

Araştırmaya göre, 2010-2018 yılları arasında Philadelphia’daki su faturaları ortalama 900 dolar olurken su faturalarını ödemekte zorlanan kişilerin sayısı iki kat artarak halkın yüzde 54’üne denk hale geldi. The Guardian’ın araştırmasına göre bu 12 bölgedeki su fiyatlarının önümüzdeki yıllarda da artması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.