Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüsü atlatan erkekler, kadınlardan daha fazla antikor üretiyor

Koronavirüs plazma tedavisi, hastalığın atlatılması için oldukça önemli ve işe yarayan bir yöntem. Tedavi, hastalığı atlatan kişilerin antikorlarını, hastalıkla mücadele eden kişiye aktarmak için plazma bağışı yapılmasını gerektiriyor. Koronavirüsü yenen kişilerden alınan plazma sıvıları hasta kişilere naklediliyor.

İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi’nin yaptığı açıklamaya göre, koronavirüsü atlatan erkeklerin ürettiği antikorlar, kadınların ürettiğinden daha kuvvetli oluyor. Kurumun direktörlerinden David Roberts, erkeklerin koronavirüs hastalığını kadınlara göre daha ağır geçirdiğini ve bu yüzden de daha fazla antikor ürettiğini belirtiyor. Erkeklerden alınan plazmaların yüzde 43’ü etkili bir tedavide kullanılabilecek seviyedeyken kadınlardan alınan plazmalardaki oran yüzde 29 düzeyinde. Bu nedenle koronavirüsü atlatan erkeklerden plazma bağışında bulunmaları talep ediliyor.

Plazma nedir?

Plazma, kanda bulunan, akyuvarlar ve alyuvarlar içeren sarı renkli bir sıvıdır. Vücuda bir virüs girdiği zaman plazma içinde üretilen antikorlar, bu virüsle savaşarak hastalığın atlatılmasını sağlıyor.

Kan vermekten farklı olarak plazma bağışı ise biraz daha fazla zaman alan bir süreç. Yaklaşık 45 dakika süren işlem sonrasında bağışlanan plazma kandan ayrılarak bir başka hastaya nakledilmek üzere alınıyor. Vücut bu plazma yerine 24 ila 48 saat içinde yenisini üretebiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.