Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alman ilaç şirketi Bayer, kansere yol açan bir ilaç nedeniyle 10 milyar dolardan fazla tazminat ödeyecek

Dünyanın en büyük tarım ilacı üreticisi Bayer AG, satın aldığı şirketlerden birinin ürettiği Roundup isimli yabani ot ilacının kansere yol açması nedeniyle 10 milyar dolardan fazla tazminat ödemeyi kabul etti.

Bayer, 2018 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) bir tarım şirketi Monsanto’yu 63 milyar dolara satın almıştı. Ancak bu firmanın ürettiği glifosat içeren Roundup ilacının kansere yol açtığına yönelik şikâyetler giderek arttı. Davaların açılma sayısı hızla artarken, pek çoğu da karara bağlanmaya başladı.

Karara bağlanan ilk dava, 70 yaşındaki çiftçi Edwin Hardeman’ın açtığı dava oldu. Hardeman yaklaşık 25 sene boyunca kullandığı bu ilaç yüzünden lenf kanserine yakalandığını iddia ederek üretici şirkete dava açtı. 2019 yılının Mart ayında Kaliforniya eyaletindeki San Francisco Yüksek Mahkemesi jürisi oybirliği ile davacının haklı olduğu kanaatine varırken Bayer’in, Hardeman’a 5 milyon dolar tazminat ve 75 milyon dolar da para cezası olmak üzere toplam 80 milyon dolar ödemesine karar verdi. Yaklaşık iki ay sonra ise on yıllar boyunca Roundup kullandıklarını ve bu yüzden lenf kanserine yakalandıklarını belirten Alva ve Alberta Pilliod çiftine Bayer tarafından 2 milyar dolarlık tazminat ödenmesi karara bağlandı.

Edwin Hardeman

Roundup ilacı hakkında Bayer aleyhine şu ana kadar 90 binden fazla dava açıldı. Bunun üzerine Bayer şirketi uzlaşmaya giderek 10 milyar dolardan fazla tazminat ve para cezası ödemeyi kabul etti. Bu meblağın 1 milyar 250 milyon doları ise ilacın ileride yaratacağı sonuçlar ve başka muhtemel kanser vakaları nedeniyle ayrıca kullanılacak. Bu paranın bir kısmının ise glifosatın kansere neden olan maddeler içerip içermediğinin ve hangi dozda kullanıldığı müddetçe zararlı olmadığının araştırılması amacıyla düzenlenecek uzman panelleri için harcanması planlanıyor.

Stanford Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Nora Freeman Engstrom, bu tip bol sıfırlı uzlaşmalara alışık olunmadığını belirterek sonuca şaşırdığını söyledi. Yine de Bayer ile uzlaşmaya gitmeyi kabul etmeyen yaklaşık 25 bin müşterek davacı var. Ancak davanın müdahil avukatlarından Kenneth. R. Feinberg, bu davacıların da kısa sürede uzlaşmaya dahil olacaklarını düşündüğünü belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.