Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs salgınında mezuniyet törenleri: Bilkent Üniversitesi temmuz ayında mezuniyet töreni düzenleyecek, Süleyman Demirel Üniversitesi’nde Minecraft’lı tören

Dünya genelinde toplam dokuz milyondan fazla insana bulaşan ve yaklaşık 490 bin insanın hayatını kaybetmesine yol açan koronavirüs salgını, haziran ayı itibarıyla insanlar arasındaki yayılımını sürdürüyor. Bu yüzden dünyanın farklı noktalarında olduğu gibi Türkiye’de de son dönemde örgün eğitim yerine uzaktan eğitime geçen çoğu üniversite, eğitim döneminin sonunda yapmayı planladığı mezuniyet törenlerini ya çevrimiçi gerçekleştiriyor ya da sonbahar aylarına erteliyor. Buna karşın maskehijyen ve sosyal mesafe önlemleriyle birlikte mezuniyet töreni düzenleyerek öğrencilerinin kep atma hayalini gerçekleştirmeye çalışan üniversiteler de var. 

Ankara’da bulunan Bilkent Üniversitesi, koronavirüs önlemleri eşliğinde öğrencileri için mezuniyet töreni gerçekleştirecek üniversitelerden bir tanesi. 1984 yılında Türkiye’nin ilk vakıf üniversitesi olarak İhsan Doğramacı tarafından kurulan Bilkent Üniversitesi, her sene haziran ayının son günlerinde gerçekleştirdiği mezuniyet törenini bu sene 6-8-10 Temmuz tarihlerinde günde üç ve toplamda dokuz ayrı seans olarak gerçekleştirmeyi planlıyor. 

Bilkent Üniversitesi’nden mezuniyet törenine dair yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: 

“Zaten zorlu bir süreçten geçmiş olan 2020 mezunlarımızın hak ettikleri mezuniyet töreni coşkusundan mahrum kalmamaları gerektiğini düşünüyoruz. Öğrencilerimizin mezuniyetlerini günün şartlarına en uygun biçimde nasıl kutlayabileceğimizi değerlendirirken, COVID-19 salgınının seyriyle ilgili çeşitli öngörüleri de gözeterek farklı mezuniyet töreni senaryoları üzerinde durduk. Bu değerlendirmenin sonucunda, mezunlarımızın geride bıraktıkları üniversite yaşamı için en anlamlı kapanışın ve en güzel kutlamanın yüz yüze bir tören ile olacağını düşünerek, Bilkent 2020 mezunlarını temmuz ayında ODEON’da gruplar halinde ve farklı günlere yayılarak yapılacak bir dizi törenle uğurlamanın en uygun seçenek olduğuna karar verdik. “

Mezuniyet töreni için alınacak önlemler: Kapasitede ve oturma düzeninde değişiklikler, maske ve sosyal mesafe önlemleri

Bilkent Üniversitesi, 20 yılı aşkın süredir, mezuniyet törenlerini kampüsteki ODEON adı verilen gösteri merkezinde düzenliyor. 1999 yılında kurulan ve 4 bin seyirci kapasitesi olan ODEON’da, 6-8-10 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek törenler için koronavirüs önlemleriyle birlikte katılımcıları birbirlerinden uzak tutacak bir oturma düzeni oluşturulacak. Mezun olan öğrencilerin yakınları, tören boyunca sadece kendilerine ayrılan numaralı koltuklarda oturacak. Üç güne yayılan toplam dokuz tören için, ODEON’un kapasitesinin en çok dörtte biri kullanılacak.

Katılım sayısını sınırlı tutabilmek için mezun olacak her öğrenci törene birlikte oturacak en çok dört yakınını davet edebilecek ve yakınların ayrı yerlerde oturmalarının tercih edildiği durumlarda, toplam davetli sayısı iki ile sınırlandırılacak. Tören tarihleri sırasında yürürlükte olabilecek yaşa bağlı sokağa çıkma kısıtlamaları, tören katılımı için de geçerli olacak. 

Mezunlarla birlikte mezun yakınlarının ve bütün görevlilerin tören öncesinde, sırasında ve sonrasında maske takmaları zorunlu olacak ve sosyal mesafe kurallarına uymaları gerekecek. 

Törene katılmak istemeyen öğrenciler, gelecek sene düzenlenecek törene katılabilecek

Bilkent Üniversitesi, mezuniyet töreni hakkında yaptığı açıklamada, bütün mezun adaylarının törene katılıp katılmayacaklarını ve davet edecekleri yakınlarının sayısını öğrenci bilgi sistemi olan SRS üzerinden bildirmelerini talep etti. Üniversite, alınan önlemlere rağmen koronavirüs sebebiyle törene katılmayı tercih etmeyecek mezun adaylarının ise halk sağlığı koşullarının uygun olması durumunda 2021 yılının yazında yapılacak mezuniyet törenine katılabileceklerini açıkladı. 

Mezun adaylarının talebi etkili oldu

Bilkent Üniversitesi, diğer pek çok farklı üniversite gibi, koronavirüs sebebiyle akademik takvimi içerisinde değişiklikler yaparak mezuniyet töreni tarihlerinde değişikliğe gitmişti. İlk başlarda çevrimiçi olarak gerçekleştirilebileceği veya sonbahar aylarına ertelenebileceği konuşulan mezuniyet töreni için, öğrenciler tarafından bir imza kampanyası başlatıldı. Kısa sürede 600’den fazla mezun adayı tarafından imzalanan kampanya, Bilkent Üniversitesi Rektörlüğü’ne iletildi ve kısa bir süre sonra üniversite yönetimi tarafından yapılan açıklamada, mezuniyet töreninin fiziksel olarak gerçekleştirileceği bilgisi paylaşıldı.

İmza kampanyasını düzenleyen Bilkent Üniversitesi öğrencilerine göre, kampanyaya olan yoğun katılım, üniversitenin mezuniyet töreni düzenleme kararında etkili oldu. Üniversite yönetimiyle yapılan görüşmelerde, yetkililer, öğrencilere imza kampanyasındaki taleplerin karar alma sürecinde etkili olduğunu söyledi.

Öğrenciler memnun

Bilkent Üniversitesi’nden bu sene mezun olacak öğrenciler, okulun mezuniyet töreni düzenleme kararını memnuniyetle karşıladı. İmza kampanyasını başlatan isimlerden biri olan ve Ekonomi Bölümü’nde okuyan Nermin, “Mezun olacak öğrenciler olarak okul hayatımızın son aylarını çok zor şartlar altında geçirdik. Mezuniyet töreni, bütün öğrencilerin aklında hayatlarının bir evresine veda ederek diğer evresine geçtiği bir dönem ve törenin fiziksel olarak yapılması benim bunca yıllık emeğimi kutlayabileceğim anlamına geliyor. Bilkent Üniversitesi’nin mezuniyet töreni yapmak için gösterdiği çaba, öğrencilerine verdiği değeri ve öğrencilerinin harcadığı emeğe olan saygısını gösteriyor” diye konuştu. Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezun olacak Batuhan ise “İyi düşünülmüş bir organizasyonla gereken sağlık ve hijyen önlemleri alındığı takdirde, mezuniyet töreni düzenlenmesini mantıklı buluyorum. Bilkent Üniversitesi, bunu yapabilecek kalitede bir üniversite. Mezuniyet töreninin fiziksel olması ufak bir detay gibi gözükse de, insan hayatındaki yeri oldukça değerli ve kıymetli” diyerek tören düzenlenmesini olumlu karşıladığı belirtti. 

Fırat Üniversitesi’nde maskeli ve sosyal mesafeli mezuniyet töreni

Bilkent Üniversitesi temmuz ayının ilk günlerinde öğrencilerine tören yapmaya hazırlanırken Elazığ’da bulunan Fırat Üniversitesi de, Tıp Fakültesi’nden mezun olan öğrencileri için maskeli ve sosyal mesafeli bir yemin töreni düzenledi. 100’den fazla öğrencinin katıldığı törende, öğrencilerin maske ve sosyal mesafe önlemlerine uyduğu gözlemlendi.

Sakarya Üniversitesi de, geçen hafta Rektör Prof. Dr. Fatih Savaşan tarafından yapılan bir açıklama aracılığıyla, yazın düzenlenmesi beklenen mezuniyet törenlerinin eylül ayında gerçekleştirileceğini bildirdi.

Birçok üniversitede çevrimiçi mezuniyet törenleri düzenleniyor

Çeşitli üniversiteler mezuniyet törenlerini fiziksel olarak gerçekleştirme kararını alırken, mezun olacak öğrenciler için çevrimiçi tören düzenleyen üniversitelerin sayısı da bir hayli fazla. Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversiteler, koronavirüs tehdidi sebebiyle mezuniyet törenlerini çevrimiçi gerçekleştirirken Isparta’da bulunan Süleyman Demirel Üniversitesi, sanal olarak gerçekleştirdiği mezuniyet töreni için Minecraft adlı bilgisayar oyunu üzerinden dijital bir ortam tasarladı. Öğrencilere dijital diplomaların da verildiği mezuniyet töreninde oldukça keyifli görüntüler ortaya çıktı.

https://twitter.com/sd_universitesi/status/1275394709863661569
https://twitter.com/sd_universitesi/status/1275394709863661569
https://twitter.com/sd_universitesi/status/1275394709863661569
https://twitter.com/sd_universitesi/status/1275394709863661569

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.