Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ayasofya, cami olarak ibadete açılacak mı: Gözler Danıştay’da

Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi için Danıştay 10. Dairesi’nde açılan davanın ilk duruşması yarın. Danıştay’ın aynı gün ya da 15 gün içinde kararını açıklaması bekleniyor. Ayasofya’nın tarihini, önceki davaları ve yapılan açıklamaları Fırat Fıstık anlattı.

Kurgu: Sedat Elbasan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, haziran ayı başında, Danıştay’ın vereceği kararı işaret ederek “Biz hukuk devleti olarak Danıştay’ın kararını bekliyoruz. Karardan sonra atılması gereken adım neyse ona göre gereken adımlar atılır” demişti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de karar ne olursa olsun Ayasofya’nın ibadete açılması gerektiğini söylemişti. 

Ayasofya’nın Müslümanlar için ibadete açılması tartışması yeni değil, 2000’lerin ortasından beri sürüyor. Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi için daha önce de dava açılmıştı, ancak bu davalardan olumlu bir sonuç çıkmamıştı. Son olarak, 29 Mayıs’ta Ayasofya’da Fetih Suresi okunmuş, Yunanistan ile ABD başta olmak üzere uluslararası kamuoyundan tepki gelmişti. 

Ayasofya neden önemli?

MS 360 yılında Bizans İmparatoru 2. Konstantin tarafından inşa edilen Ayasofya şimdiki halini 532-537 yılları arasında aldı. Tarihçilere göre o dönem dünyanın en büyük yapısı olan Ayasofya, piskoposluğun merkezi sayılan ve Bizans İmparatorluğu’nun büyük önem verdiği bir kilise.

İstanbul’u aldıktan sonra 1 Haziran 1453’te İstanbul’daki ilk cuma namazını burada kılan Fatih Sultan Mehmet, Ayasofya’nın Osmanlı yönetimi altında cami olarak hizmet vereceğini ilan etmişti. 1616’da Sultan Ahmet Camii inşa edilene kadar Osmanlı Devleti’nin en büyük ve en önemli camisiydi. Cumhuriyet ilan edildikten sonra 1931 yılında kapatılan Ayasofya, 1934’te müze olarak yeniden açıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.