Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran, 2017’deki protestoları halka anlatan gazeteci Ruhollah Zam’a idam cezası verdi

İran’ın deneyimli gazetecilerinden Ruhollah Zam, İran Devrim Mahkemesi tarafından “yeryüzünde fesat çıkarma” suçlamasıyla idama mahkûm edildi.

Zam, AmadNews isimli internet sitesinde İranlı yöneticiler ve siyasetçiler hakkında haberler yaparken Telegram uygulaması üzerinden de kısa haberler paylaşıyordu. Özellikle 2017 yılında gerçekleştirilen protestolarla ilgili çok sayıda görüntü, video ve haber paylaşan Zam’ın hesabı İran’ın isteği üzerine Telegram tarafından kapatılmıştı.

Zam daha sonra siyasî iltica hakkını kullanarak Fransa’ya gitti. Ancak henüz netleşmeyen bazı nedenlerden dolayı Fransa Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre 11 Ekim günü Paris’ten ayrılan Zam, kısa süre sonra İran istihbarat yetkilileri tarafından tutuklandı. Ardından Zam’ın itiraflarda bulunduğu ve protestolar esnasında yaptığı habercilik nedeniyle özür dilediği görüntüler televizyonda yayınlandı.

Zam’ın hâlâ Fransa’da yaşayan eşi Mahsa Razani, kocasının Paris’ten Bağdat’a gittiğini ve kısa süre sonra ondan haber alamamaya başladığını söylüyor.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü İran-Afganistan Masası Direktörü Reza Moini’ye göre Zam, yeni bir televizyon kanalı açmak istiyordu ve bu nedenle fon talep etmek için Iraklı bazı dinî liderler ile görüşmeye gitmişti. Moini, Zam’ın son yıllarda çok sayıda tehdit aldığını ve Fransa’da polis koruması altında yaşadığını söylüyor.

Ruhollah Zam aynı zamanda 1980’lerin başındaki hükümette yer alan din görevlisi Muhammed Ali Zam’ın da oğlu. Muhammed Ali Zam, 2017’nin Temmuz ayında İran medyası tarafından açıklanan mesajında oğlunun protestolar sırasındaki tutumunu desteklemediğini belirtmişti.

Ruhollah Zam, İran’da 2009’daki tartışmalı seçimlerin ardından da hapis yatmıştı. İran Devrim Mahkemesi, Zam’ın Fransa, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İsrail istihbaratının koruması altında olduğunu ve bu kurumlar tarafından yönlendirildiğini öne sürüyor.

İdam kararını yargı sözcüsü Gholamhossein Esmaili salı günü açıkladı. Zam’ın kararı temyize götürme hakkı bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.