Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çankırı’da 450 milyon liralık “hayalet” baraj – CHP Milletvekili Gökan Zeybek: “Halkı kandırdılar”

Çankırı’daki Devrez Barajı inşaatının 450 milyon liraya mal olması ve 2018 yılının Eylül ayında tamamlanması planlanıyordu. Ancak geçen hafta bölgeye incelemeye giden CHP heyeti, baraj olması gereken yerin bomboş olduğunu belgeledi. Barajın temel atma töreni, 2017 yılında zamanın Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yapılmıştı.

17 Aralık 2017 tarihinde Bakan Eroğlu, Çankırı Valisi Hamdi Bilge Aktaş ve AKP milletvekillerinin de katılımıyla Devrez Kızlaryolu Barajı için temel atma töreni düzenlendi. Törende konuşan Eroğlu, barajın 450 milyon liraya mal olacağını ve 103 milyon metreküp su biriktirebileceğini söylemişti. 2018 yılının Eylül ayında biteceği belirtilen barajın, Çankırı etrafındaki 156 bin dekar araziyi sulaması planlanıyordu.

2017 yılındaki Kızlaryolu Barajı temel atma töreni.

CHP’li bir heyetin geçen hafta alanda yaptığı inceleme barajın temelinin bile atılmadığını ortaya koydu. Barajın yapılacağı söylenen yerde “in cin top oynuyor”. Çankırı’ya giden CHP milletvekilleri Gökan Zeybek, İsmet Tokdemir, Türabi Kayan ve Hasan Baltacı, boş arazide “İşte 450 milyon liralık olmayan baraj” başlıklı bir fotoğraf çektirdi.

CHP heyeti barajın olması planlanan boş arazide.

Şimdiki Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 21 Haziran’daki Çankırı ziyaretinde baraj hakkında açıklamalar yapmış, inşaatın “hız kazanması temennisinde” bulunmuştu.

Bölge halkının, baraj inşaatının bir türlü başlamamasından şikayetçi olması üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu harekete geçip sözkonusu heyeti bölgede incelemelerde bulunmaları üzerine görevlendirmişti.

“Aziz Nesinlik bir durum: Barajın üç ismi oldu, kendisi yok”

İncelemede bulunan CHP heyetinden TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi Gökan Zeybek, 1950’li yıllardan beri tasarlanan barajın daha temeli atılmadan iki kere isminin değiştirildiğini belirtti.

Zeybek, “İlkin, barajın ismi ‘Devrez Barajı’ idi. Eski Bakan Eroğlu temel atma töreninde, barajın isminin ‘Kızlaryolu’ olacağını söyledi. Haziran ayında Çankırı’ya gelen Bakan Pakdemirli ise ‘Artık barajın ismi Prof. Dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya Barajı’dır’ dedi. Anlayacağınız Aziz Nesinlik bir durum. Barajın üç ismi oldu ama daha kendisi yok” dedi.

“Halkı kandırdılar”

Zeybek, barajın açılmasının AKP’nin 2018 yılındaki cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimi vaatlerinden biri olduğunu, Cumhur İttifakı’nın Çankırı’da yüzde 80 civarında oy aldığını hatırlattı. Ancak, bütçe planlamasında baraj için hiçbir fon ayrılmamıştı. Yani, barajın yapılması planlara dahil değildi.

AKP’yi “halkı kandırmak” ve “siyasi ahlaka aykırı davranmakla” suçlayan Zeybek, “Bölge halkına karşı sorumsuz, onları bilgilendirmekten aciz bir iktidar anlayışı ile karşı karşıyayız. Biz iktidara geldiğimizde devlet eliyle yarım kalan bu projeleri tamamlayacağız” diye konuştu.

Söyleşinin tamamını dinleyebilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.