Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bir trans kadın portresi: Ajda Ender

2005 yılından beri komşularının transfobik saldırılarına ve tehditlerine maruz kalan Ajda Ender, yaklaşık bir yıldır evine giremiyor. Ender, bir arkadaşının yanında kira ödeyerek yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Trans kadın Ajda Ender Medyascope‘a çocukluğunu, gençliğini, hayatı boyunca maruz kaldığı transfobiyi anlattı.

Haber: Edanur Tanış

Kamera&Kurgu: Sedat Elbasan

Ender transfobi ve ayrımcılıkla, kadın olduğunu keşfettiği üç, dört yaşlarında tanışıyor. Dolayısıyla mücadelesi de bu yaşlarda başlıyor. Ajda Ender, ilk ayrımcılığı ailesinde yaşıyor:

“Ailem bana şiddet uygulamaya başladı. Aile içinde ‘sen kızsın’, ‘kadınsın’, ‘kadın gibisin’, ‘yanlışlıkla dünyaya gelmişsin’ diyerek beni aşağıladılar. Kardeşim yok, olmasını isterdim ama bazen şunu da düşünüyorum acaba kardeşim olsaydı transfobik olur muydu?” 

Annesinin ilk başlarda kadın kimliğini kabullenmekte oldukça zorlandığını dile getiren Ender, “Annem artık beni tamamen kabullendi. Biz annemle bir araya geldiğimizde iki kadın olarak çok güzel kahvelerimizi içiyoruz” diyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.