Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Merkez Av Komisyonu, nesli tehlike altında olan kuşların avlanmalarına izin verdi: “Bu türlerin tehlike altında olmadığını söylüyorlar ama bu hayvanları bir daha görememe ihtimalimiz var”

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Merkez Av Komisyonu, nesli tehlike altında olan üveyik ve elmabaş patka kuşlarının avlanmasına izin verdi. Doğa fotoğrafçısı Alper Tüydeş, konuyla ilgili, “Bu türlerin tehlike altında olmadığını söylüyorlar ama bu havyanların nesli tehlikede olduğu için bir daha göremeyebiliriz” diyor.

Merkez Av Komisyonu, 8 Temmuz’da 2020-2021 yılı av dönemi için yaptığı toplantıda, nesli tehlike altında olan ve Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin (IUCN) kırmızı liste türleri arasında yer alan üveyik ve elmabaş patkaların avlanmasına izin verdi. Böylece, 2020-2021 av sezonunda bir avcı, bir av gününde üç üveyik, iki elmabaş vurabilecek.

Alper Tüydeş: “Ülkede avcı sayısı çok fazla”

IUCN’nin araştırmasına göre, üveyik kuşlarının nüfusları son 40 yılda yüzde 78 azaldı. Elmabaş patka nüfusu ise son 20 yılda yüzde 50 azaldı. Doğa fotoğrafçısı Alper Tüydeş, konuyla ilgili Medyascope’a konuştu. Tüydeş, Amerika’da neslinin tükenme ihtimali olmayan bir güvercin türünün neslinin tükendiği anlattı:

“Amerika’nın en yaygın görülen, nesli asla tükenmez sanılan kuş türü, aşırı avlanma sebebiyle tükendi. Hatta Almanya, doğa koruma çalışmalarına dikkat çekmek için 2020 yılını ‘Üveyik yılı’ ilan etmişti. Üveyik ve elmabaşların türünün azaldığı da yıllardır açıkça dile getiriliyor. Böyle bir gerçek varken Türkiye’de maalesef bu tarz yaban türlerini avcılar sınırsız, hiç bitmeyecek bir kaynak olarak görüyorlar. Bu türlerin tehlike altında olmadığı söyleniyor ama bu hayvanları bir daha görmeme ihtimalimiz var.”

Türkiye’deki avcı sayısının çok fazla olduğunu söyleyen Tüydeş, “Kayıtlı avcıyla Türkiye’deki av tüfeği arasında dağlar kadar fark var. Yani kayıtlı olanların çok daha üstünde avcı var. Bu avcıların çoğu kaçak zaten. Korumayla, bekçiyle, cezayla da pek önüne geçilebilecek bir durum değil maalesef. Avcıların, insanların doğanın verdiği sinyalleri görmesi ve buna karşı adım atılması gerektiğinin farkına varması gerekiyor. Başka türlü bunun önüne geçilebileceğine inanmıyorum” diyor.

Merkez Av Komisyonu’nda 11 avcı bulunuyor

Merkez Av Komisyonu’nun 21 üyesi var. Bu üyelerden 11’i avcı, avlak sahibi ve av derneği üyesi. Tüydeş, komisyonda biyologların, kuş bilimcilerin sayısının daha fazla olması gerektiğini söylüyor. Tüydeş’e göre, komisyondaki avcıların sayısının fazla olması bu tür kararlarda etkili oluyor.

Uluslararası sözleşmeler ihlal ediliyor

Türkiye’nin de taraf olduğu Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi‘nin 6. ve 8. maddeleri, nesli tehlikede olan türlerin korunmasını taahhüt ediyor. Anayasanın 90. maddesine göre imzacı olunan uluslararası sözleşmeler kanunların dahi üzerinde. Fakat alınan bu kararla sözleşmelerdeki kurallar ihlal ediliyor.

Konuyla ilgili change.org’da kampanya başlatılmıştı

Nesli tehlike altındaki kuşların avlanmasının yasaklanması için change.org’da kampanya başlatılmış ve kampanyayı yaklaşık 100 bin kişi imzalamıştı. Fakat toplanan imzalara ve itirazlara rağmen karardan vazgeçilmedi. Doğa koruma örgütleri, kararı yargıya taşımaya hazırlanıyor.

Tunceli’de koruma altındaki dağ keçileri avlanabilecek

Öte yandan, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açılan ihaleye göre Tunceli’nin çeşitli bölgelerindeki 17 adet yaban çengel boynuzlu dağ keçisi avlanabilecek. Tunceli Kültürel ve Doğal Mirası Koruma Girişimi Sözcüsü Avukat Barış Yıldırım, avcıların bu tür habitatlara girmelerinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve bu ihale işlemine karşı hukuksal süreç başlatacaklarını söyledi.

2019 yılında Tunceli’de dağ keçileri hem yasal hem yasadışı avlanıyordu. Dağ keçilerinin avlanmasına tepkiler atttığı için dönemin valisi Tuncay Sonel ildeki tüm avcılık faaliyetlerini yasaklamıştı.

“Avlanmayı komple yasaklayıp av bölgelerini turizme kazandırmış ülkeler var”

Tüydeş, avcılığın yasaklanıp bu bölgelerde turizm yapılabileceğini söylüyor:

“Avlanmayı komple yasaklayıp bunu turizme kazandırmış ülkeler var. Ben doğa fotoğrafçısıyım. Bana, ‘Seni dağ keçilerine götüreceğiz’ deseler, ben her yıl orayı görsem de görmesem de giderim. Bizde böyle bir adım atmayı aklına getiren bile yok. Varsa yoksa üç-beş tane hayvanı fazla gördükleri zaman bunları nasıl avlayabiliriz düşüncesi var. Avcılık Türkiye’de maalesef çok büyük bir marifet gibi görülüyor.”

Yurtdışından gelen diplomatlara ücretsiz av hakkı

Geçen günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi‘nde (TBMM) görüşmeleri devam eden torba yasa teklifine tartışma yaratan bir madde eklendi. İlgili maddeye göre, yurtdışından gelen üst düzey diplomatlara Türkiye’de ücretsiz avlanma izni verilecek. Yabani hayvanlar, mala ya da cana zarar verdiği gerekçesiyle izinsiz avlanabilecek. Öte yandan, bilimsel çalışmalara da özel av izni verilecek ve bilimsel çalışmalarda yabani hayvanlar denek olarak kullanılabilecek.

Söyleşimizin tamamını dinleyebilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.