Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri 798. haftada, 40 yıl önce gözaltında kaybedilen Recep İkincisoy için adalet istedi

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasının 99. haftasında, koronavirüs salgını nedeniyle sosyal medya hesabından canlı yayınla açıklama yaptı. 798. haftanın moderatörlüğünü gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak üstlendi, açıklamayı İHD İstanbul Şubesi üyesi Mukaddes Şamiloğlu okudu. Açıklamada, 1980 yılında Diyarbakır’da  gözaltında kaybedilen Recep İkincisoy’un (18) kaybedilmesinden sorumlu olanların ortaya çıkartılması istendi.

Recep İkincisoy’un kardeşi Ayşan İkincisoy, “Recep kendi halinde biriydi. Perdecilik, yorgancılık yapıyordu. Evlenecekti ama 1980 darbesinden önce kayboldu. Çok yere başvurduk ama ondan bir haber alamadık. Hâlâ da gözümüz yolda arıyoruz onu” dedi. 

İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da siyasi iktidara “Bir aileye, kayıp yakınlarına bu acıyı yaşatamazsınız. Recep İkincisoy’un nerede gömülü olduğunu açıklamalısınız, arşivlerinizi açmalısınız” diye seslendi.  

Cumartesi Anneleri’nin açıklamasında, “Büyük travmalar yaşamış toplumlarda bu travmaların atlatılması, tekrar travma yaşama olasılığını ortadan kaldıracak güvenceli bir ortam yaratılması ile mümkündür. Bu ortamı yaratmak için yaşananlarla yüzleşilmesi ve hesaplaşılması şarttır. Türkiye; bu yüzleşme ve hesaplaşmayı gerçekleştirmediği için geçmiştekine benzer travmaları bugün de yaşamaya devam ediyor. Herkesin kendini hukukun güvencesinde hissedeceği bir ülkeye dönüşemiyor. Türkiye’nin özgürlükçü, adil ve eşitlikçi bir demokratikleşme sürecini başlatabilmesi için bu toprakların hakikatleriyle yüzleşmeye ve hesaplaşmaya ihtiyacı var. Türkiye’nin bir hukuk devletine dönüşmesi, herkesin güven içinde yaşayabilmesi için buna ihtiyacımız var” denildi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.