Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eğitim Reformu Girişimi: “Koronavirüs salgını ve depremler eğitimi etkiledi, eğitime ayrılan kaynakların artırılması gerekiyor”

Çocukların ve toplumun gelişimi için eğitimde yapısal dönüşüme katkı sağlamak amacıyla faaliyet gösteren Eğitim Reformu Girişimi (ERG), Eğitim İzleme Raporları’nın ilk dosyası olan Eğitim Yönetişimi ve Finansmanı raporunu 20 Temmuz’da ERG YouTube kanalında sundu.

Raporun sunulmasının ardından, “Pandemi Sürecinde Çocuk Katılımı ve Haneler Arası İmkân Eşitsizlikleri” başlıklı bir panel düzenlendi.

Raporun öne çıkan başlıkları arasında, bu yıl yayımlanan 11. Kalkınma Planı (2019-2023) ve Milli Eğitim Bakanlığı 2019-2023 Stratejik Planı, İstanbul, Manisa ve Elazığ’da yaşanan depremler, bazı özel eğitim kurumlarının mali krizleri, koronavirüsün eğitime etkileri ve eğitime ayrılan bütçe bulunuyor.

Raporda, eğitim sistemlerinin çok paydaşlı ve çok katmanlı sistemler olduğu ve okul, ilçe, bölge gibi farklı ölçeklerde öğrenci, öğretmen, veli gibi farklı paydaşların ihtiyaçlarına yanıt vermesi gerektiğinin altı çizildi. Ulusal hedeflere ulaşabilmesi için eğitim sistemlerinin etkili bir şekilde yönetilmesi ve karar alma süreçlerine tüm paydaşların katılımının sağlanması gerekliliğinin önemi vurgulandı.

Koronavirüs salgını, tüm çocukların nitelikli erişimi için yapılan uygulamaların her koşul gözetilerek planlanması gerektiğini bir kez daha gösterdi. Koronavirüs salgını gibi olağanüstü koşullar altında, eğitimin sürdürülebilmesi için kararların hızlı alınması gerektiği ve bu sebeple paydaş katılımının karar verme sürecine dahil edilmesinin yeni uygulama ve politikalara uyum sürecini hızlandırması açısından önemli olduğu belirtildi.

Rapora göre, bu yıl koronavirüs salgını ve depremler gibi dışsal faktörler, eğitimi önemli ölçüde etkiledi. Ayrıca, tüm çocukların nitelikli eğitime erişiminin her koşulda sağlanması gerektiğinin bir kez daha vurgulandığı raporda, Türkiye’de eğitime ayrılan kaynakların artırılması gerektiği belirtildi.

Rapor sunumun ardından gerçekleştirilen panelde, İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi Proje Koordinatörü Gözde Durmuş ve Yeşilçimen Kanuni Ortaokulu Matematik Öğretmeni H. Gözde Uysal konuşmacı olarak yer aldı. Panelde raporun bulguları tartışıldı.

Rapora, buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.