İyi akşamlar! Medyascope’un podcast’i Bugün Ne Oldu?’dan herkese merhaba. Günün öne çıkan haberlerine birlikte bakalım.
Millî Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı tüm öğretim kademelerindeki zorunlu derslere ait “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” yeni müfredat taslağı, kamuoyunun görüşüne sunuldu. Taslağı için bir hafta boyunca görüş bildirilebilecek. Bakanlığın internet sitesinden ulaşılabilen ve bütün kademeleri kapsayacak olan eğitim öğretim müfredatı taslağına ilişkin paylaştığı bilgilere göre Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, sadece son bir yılın değil, on yıllık uzun soluklu bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıktığı kaydedildi. 1, 2, ve 3. sınıflar için hazırlanan Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programı’na göre öğrencilerden yakın çevresindeki müze, cami, kale gibi tarihi mekânları ziyaret etmeleri ya da doğal bir güzelliğe yönelik gezi düzenlemeleri istenecek. Okul Öncesi Eğitim Programı’nda da öğrencilerin tarihi camiler, sivil toplum kuruluşları ve ticari işletmeler gibi farklı kurumlara ziyaretler gerçekleştirilebileceği belirtildi.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in önümüzdeki hafta görüşmesi bekleniyor. Özel görüşmesinin bir nezaket ziyareti olmadığını ve kendi gündemleri olacağını söylerken, Erdoğan anayasa değişikliği teklifiyle gideceğini açıkladı. CHP’li kurmaylar ise hükümetin atması gereken “güven artırıcı adımlara” dikkat çekti. Erdoğan ile Özel görüşmesinden önce TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş anayasa değişikliği gündemiyle 30 Nisan Salı günü CHP grubunu ziyaret edecek. Kurtulmuş’un ziyareti esnasında, CHP’nin gündeminde başta Gezi davası tutuklusu Can Atalay’ın Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) hak ihlali kararına rağmen milletvekilliğinin düşürülmesi olmak üzere, Meclis’in işleyişiyle ilgili eleştirileri de olacak. CHP’li kurmaylar, anayasa değişikliği tartışılmadan önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve AYM kararlarına uyulmaması, siyasi iradenin etkisiyle Gezi davasında tutuklulukların sürmesi gibi konuları hatırlatıyor, Özgür Özel’in “mevcut Anayasa’ya uyulmasına” yönelik sözlerini başlangıç noktası olarak işaret ediyor. Hükümetin bu konulardan başlayarak “güven artırıcı adımlar” atması gerektiğini söyleyen kurmaylar, AKP iktidarı döneminde yapılan anayasa değişikliği tartışmalarını yok sayamayacaklarını dile getirirken “Hiçbir şey yokmuş gibi iyi niyetle masaya oturmayı doğru bulmayız” diyerek tutumlarını özetliyor.
Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) sosyal medya hesabından Devlet Bahçeli’nin bir parkurda yürüdüğü video paylaşıldı. Videoya Ferdi Tayfur’un “Söyleten Sensin” şarkısı da eklendi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) 23 Nisan törenlerine ve resepsiyona sağlık sorunlarını gerekçe göstererek katılmayan Bahçeli’nin bu yürüyüşü, “Cumhur İttifakı’na ve AKP’ye bir mesaj” olarak yorumlandı. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, videoyla ilgili TGRT Haber‘e konuştu. Bahçeli’nin sağlık sorunları nedeniyle bu videonun çekilmiş olma ihtimali olduğunu söyleyen Yalçın, görüntülerde kullanılan müzik ile Cumhur İttifakı’na ve AKP’ye gönderme yapılmadığını vurguladı, “Öyle bir şey yok. Ferdi Tayfur’u sever başkanımız. Bir de yürüyüşe çıkıyor, doktor tavsiyesiyle oradan bir enstantane yayınlamışlar. Mesele bundan ibaret” dedi. Yalçın, “Şarkı sözlerini Cumhur İttifakı’na yorumlayacaklarına, bizden giden Meral Akşener’e ve o ekibe yorumlaması daha doğru olmaz mı? Kongreleri geliyor cumartesi, onlara da yorumlanabilir” diye konuştu.
Gezi Parkı davasından 18 yıl hapis cezasına çarptırılan şehir plancısı Tayfun Kahraman, iki yıldır İstanbul-Silivri’deki Marmara Cezaevi’nde tutuklu. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yakınlığıyla da bilinen Kahraman için ailesi adalet istiyor. Tutukluluklarının ikinci yıldönümünde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile belediyede çalışan yöneticiler ve İstanbul ilçe belediye başkanları Tayfun Kahraman’ın serbest bırakılması için çağrı yaptı. Videoda Ekrem İmamoğlu, “Siyasi hesaplaşmaların gölgesinde delilsiz ve özellikle hukuksuz şekilde Türk milletine güzel hizmetler vermesi engellenen sevgili dostum Tayfun Kahraman’ın uğradığı zulüm son bulmalıdır” diyor.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle Taksim Meydanı’ndaydı. İstanbul doğumlu Efe Ercan, İmamoğlu’nun yanına gelerek saygı duruşunda bulundu. O anın görüntüleri sosyal medyada hızla yayıldı. Efe’nin babaannesiyle ilgili X’te “İmamoğlu’nun yanına siyahi çocuğu getiren kadın Alman ajanı” denildi ancak daha sonra kadının Efe’nin babaannesi olduğu ortaya çıktı. Gazeteci İsmail Saymaz, Efe’nin babası Emre Ercan ve babaannesi Handan Ercan ile konuştu. Baba Ercan, Efe’nin otizmli olduğunu söyledi ve rehabilitasyon merkezine gittiğini dile getirdi. Baba Emre Ercan, sosyal medyada ırkçı saldırıların ve iğrenç paylaşımların olduğunu söyledi, “İki gruba ayırıyorum. Biri trol ordusu, ikinci grup da ırkçı ve Nazi kıvamında. Tiksindirici hakaretler aldık” diye konuştu. Türkiye’de hiç ırkçı saldırıyla karşılaşmadıklarını kaydeden baba Ercan, “Başıma gelince siyasi ortamın ne kadar leş bir seviyeye geldiğini anladım” dedi.
Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne yönelik soruşturmada haklarında dava açılan 28’i tutuklu 61 sanığın yargılandığı davada ara karar açıklandı. 28 tutuklu sanıktan sekizi adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Bir sonraki duruşma ise 20 Mayıs’a ertelendi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin ilk meclis toplantısında salonda bulunan Türk bayrağının kaldırıldığı iddiası nedeniyle şehre gelen bakanlık müfettişlerinin belediyedeki incelemeleri başladı. Kendilerine bir oda tahsis edilen müfettişlerin meclis toplantısının yapıldığı gün görevli olan kişilerin ifadesine başvuracağı ve gerek duyması halinde o gün divan başkanı olan eş başkan, katip üyeler ve bazı meclis üyelerinin de ifadelerine başvurabileceği belirtildi.
İzmit Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, asfalt hazırlığı çalışmaları için gittiği Şehir Hastanesi bağlantı yolunda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekiplerince engellendi. Olay yerini incelemeye giden İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in yanına yaklaşmak isteyen AKP’li İzmit Belediye Meclis Üyesi İbrahim Efe, engellenmesinin üzerine kendini yere atarak ve yuvarlanarak saldırıya uğradığını iddia etti. Hürriyet, “Şaşkınlıkla izledik. Tuhaf bir tiyatro yaşadık” dedi. Daha sonra sosyal medya hesaplarından bir açıklama paylaşan Efe, öfkesine yenik düştüğünü, kontrolünü kaybettiğini söyledi ve yaşananlar için özür diledi.
İddiaya göre İstanbul – Sarıyer’de Prof. Ali Kemal Yiğit Ortaokulu‘nda yaşıtlarına zorbalık yaptığı gerekçesiyle öğrencisini uyaran öğretmen N.Ö., öğrencinin babası tarafından 25 Nisan Perşembe günü okulda saldırıya uğradı. Şahsın öğretmene yumruk attığı anlar güvenlik kamerasına yansıdı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul-Sarıyer’deki Prof. Ali Kemal Yiğit Ortaokulu’nda öğretmen N.Ö.’ye okul koridorunda yumruk atarak darp ettiği iddia edilen şüpheli A.Ç.’nin tutuklandığını açıkladı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Columbia Üniversitesi’nden Yale’e, New York Üniversitesi’nden Harvard’a yayılan Filistin’e destek protestoları devam ediyor. Protestocular üniversitelerinden, Gazze’de ateşkes çağrılarını desteklemelerini ve İsrail’le bağlantılı şirketlerle ilişkilerini kesmelerini talep ediyor. Protestoları durdurmak için kampüse giren polisler ise akademisyenleri ve öğrencileri gözaltına alıyor. Yetkililerin belirttiğine göre Emory Üniversitesi’nde 28 protestocu gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında üniversite hocaları da var. Emory Üniversitesi’nde ekonomi profesörü Caroline Fohlin, polisler tarafından darp edilerek ters kelepçeyle gözaltına alındı. Polisin akademisyene yönelik şiddetli müdahalesi sosyal medyada tepkilere yol açtı.
Türkiye’deki birçok üniversite, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını protesto etmek için gösterilere katılan öğrencilere polisin orantısız güç uygulamasına karşı ortak açıklama yayımladı. Öğrenciler, akademisyenler ve siyasetçiler Türkiye’deki gösterilere yapılan müdahaleleri hatırlattı ve açıklamayı “ikiyüzlülük” olarak tanımladı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 21 Ağustos 2021’de Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Prof. Dr. Naci İnci, ABD’deki protestolarda gözaltına alınan akademisyenlerle ilgili X hesabından bir tweet attı. CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan, İnci’ye X hesabından tepki gösterdi, “İnci akademik özgürlüğe hakikaten değer veriyorsa, önce üniversitesindeki hocalara, öğrencilere yaptığı baskılardan ve usulsüz uygulamalarından ötürü özür dileyerek işe başlayabilir” dedi.