Sosyal medya tasarısının detayları açıklandı, düzenleme Meclis yolunda

AKP’nin sosyal medya düzenlemesine dair 11 maddelik kanun teklifi açıklandı. Hafta içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşınması beklenen teklif, sosyal ağlara Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu, erişim ve para cezaları, içerik kaldırma yükümlülükleri getiriyor.

Sosyal ağ düzenleme taslağı hakkında henüz sosyal medya platformlarından bir açıklama gelmedi. Şirketlerin yeni düzenleme koşullarında Türkiye’de kalıp kalmayacakları henüz bilinmiyor.

Taslakta öngörülen düzenlemeler

Bu hafta TBMM Başkanlığı’na sunulması beklenilen teklifin en dikkat çekici maddeleri şöyle:

  • Yükümlülüklerini yerine getirmeyen sosyal medya şirketlerinin ve ağ sağlayıcılarının internet bant trafiği önce yüzde 50, sonra yüzde 95 daraltılarak erişim yavaşlatılacak.
  • Ağ sağlayıcıları Türkiye’deki kullanıcılarının verilerini Türkiye’de barındırmak zorunda olacak.
  • Kurallara uymayan ve erişim engelleme veya içerik çıkarılması kararlarını uygulamayan ve 48 saat içinde isteklere yanıt vermeyen sosyal medya ağlarına 5 milyon lira para cezası verilecek. 
  • Türkiye’deki günlük erişimi bir milyondan fazla olan sosyal ağlar Türkiye’de temsilci bulundurmak zorunda olacak.
  • Kişiler, sosyal ağ sağlayıcılarına içerik kaldırma isteklerinde bulunabilecek. Sosyal ağ sağlayıcıları kişilerin içerik kaldırma isteklerine belirlenen süre içerisinde olumlu ya da olumsuz yanıt vermezse para cezasına çarptırılacak.
  • Ağ sağlayıcılarına reklam yasağı getirilebilecek.

Netflix’e homofobik tepkiler

Sosyal medyayı düzenlemek için iki temel gerekçe gösteriliyor: Sosyal medya şirketlerinin Türkiye’ye vergi ödemiyor olması ve içeriklerinin “toplum ahlakına aykırı” bulunması. Geçen aylarda internet bazlı dizi ve film izleme servisi Netflix de LGBTİ+ varlığını tanıyan içerikleri yüzünden eleştirilmiş ve gündeme gelmişti. Türkiye’den ayrılma ihtimali konuşulan Netflix’ten dün yapılan açıklamada, “Türkiye’deki üyelerimize ve kreatif camiaya derinden bağlılığımızı sürdürüyoruz” denilmişti.

Netflix’in “Aşk 101” dizisindeki Osman karakterinin eşcinsel olduğu ancak RTÜK’ten gelen tepki üzerine dizide bu kimliğine yer verilmediği ileri sürülmüştü. Netflix bu iddiaları doğrulamamıştı. Ancak “Şimdiki Aklım Olsaydı” isimli Netflix dizisinin iptal edilmesi üzerine dizinin senaristi Ece Yörenç açıklamalarda bulunmuş, dizinin iptal edilme gerekçesinin dizideki eşcinsel bir karakter olduğunu söylemişti.

Sosyal medya tartışmalarının arka planı

Sosyal medya şirketlerine ilişkin düzenleme ise AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın çocuğunun doğduğu haberini Twitter’da paylaşmasına bir kullanıcının hakaret içerikli paylaşım yapması üzerine gündeme gelmişti. Hakaret içeren paylaşımda bulunan kişi tutuklanmıştı.

Geçen ay, Erdoğan’ın üniversiteye giriş sınavı öncesi Youtube üzerinden yaptığı bir canlı yayında binlerce kullanıcı #OyMoyYok etiketiyle yorum yapmış ve Erdoğan’ın canlı yayını yüzbinlerce “dislike” (beğenmeme) almıştı. Video önce yorumlara kapatıldı, sonrasında da bütünüyle Youtube’dan kaldırıldı.

Erdoğan, bu olaylar üzerine “Biz bunları parlamentomuza getirip, bu tür sosyal medya mecralarının kaldırılmasını, kontrol edilmesini istiyoruz” demişti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ise bu sözlerin bağlamından koparıldığını ve Erdoğan’ın “Bütün siyasi hayatı boyunca vesayetle, antidemokratik unsurlarla, yasakçı zihniyetle mücadele ettiğini”, kendisini “baskıcı ve yasakçı bir kalıp içinde sunma çabalarının beyhude olduğunu” belirtmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.