Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadınlar Pınar Gültekin cinayetini Barbaros Meydanı’nda protesto etti: “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”

Haber: Cemre Su Arvas & Edanur Tanış / Kurgu & Kamera: Edanur Tanış

Muğla’da Cemal Metin Avcı tarafından öldürülen Pınar Gültekin’in cansız bedeni 21 Temmuz sabahı bulundu. Olayın üzerine Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri’nin çağrısıyla kadınlar, İstanbul Beşiktaş’ta buluştu. Barbaros Meydanı’nda cinayeti protesto eden kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını talep etti.

Pek çok kadının katıldığı eylemde kadınlar, “Yakamadığınız Cadıların Torunlarıyız”, “Öldüren Sevgi İstemiyoruz”, “6284 Yaşatır”, “Bir Gün Öldürülürsem Davam Sizlere Emanet Kızkardeşlerim”, “O Erkekliğini İndir”, “Ölmek İstemiyoruz” pankartları açtı.

“Neye imza atmışsınız, bakacaksınız”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, protestoda yaptığı açıklamada “Erkeklik kadınlara savaş açtı. İstanbul Sözleşmesi’ne karşı savaş var. Onlarca kadın öldü. Her gün onlarca kadın öldürülüyor bu ülkede ve dünyanın birçok yerinde. Eğer kadın cinayetlerini durdurmak istiyorsanız çözüm bellidir. İstanbul Sözleşmesi’ni önce okuyacaksınız, her maddesini önce okuyacaksınız, neye imza atmışsınız, bakacaksınız. Bütün kadınların hayatını riske atıyorsunuz” dedi.

“Hak verilmez, alınır”

Eylemde konuşan oyuncu Şevval Sam, “Hak verilmez, alınır. Eğer baştakilerin cümlelerini değiştirmezsek biz bu hakkı alamayız. Bu toplum birilerini takip ediyor. Ünlü olması, siyasetçi olması fark etmiyor. Bu topluma yeniden barışın, eşitliğin, kadının, insanın, çocuğun, ağacın ve hayvanın yaşam hakkı olduğunu önce çocuklara öğretmekle başlayacağız. Ben bu mücadelede her zaman bir kadın olarak, kadınların yanında olacağıma söz veriyorum” dedi.

“Devlet tüm bireyleri koruyana kadar meydanlarda buluşmaya devam edeceğiz”

Kadınları ve diğer insanları kadınların yanında olmaya davet eden şarkıcı Kalben, “Ben bir kadınım, bir insanım eş zamanlı olarak. Bu, milyonlarca iktidar sahibi, güç sahibi, erk sahibi insana çok şaşırtıcı geliyor. Benim insan olmam, özgürlüğümü istemem, eğitim haklarımı istemem, vücudum, ruhum ve zihnim üzerinde hak sahibi olmak istemem… Ben istemeye devam edeceğim ve milyonlarca kadın istemeye devam edeceğiz. Biz özgürlüğümüzün ve yaşam haklarımızın peşinde yürümeye, İstanbul Sözleşmesi uygulanana kadar, devlet yapıları şiddetin karşısında durana kadar ve korumaları gerektiği gibi tüm bireyleri eşit olarak koruyana kadar biz meydanlarda buluşmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.