Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Huriye ve Eser: Transfobinin gölgesinde bir aşk hikayesi

Haber-kamera: Edanur Tanış / Kurgu: Sedat Elbasan

2010 yılından beri birlikte olan Eser (35) ve Huriye (30) beş yıldır ailelerinden kaçarak yaşıyorlar. Huriye’nin ailesi trans bir erkekle birlikte olduğunu öğrenince Huriye’nin ve Eser’in peşine düşüyor. Yaşadıklarını Medyascope’tan Edanur Tanış’a anlatan Huriye ve Eser, her güne tecavüz ve aileleri tarafından öldürülme tehditleriyle uyandıklarını, bu nedenle de yurtdışına çıkıp güven içerisinde yaşamak istediklerini anlattılar. 

“Seni hocaya götüreceğim, sana büyü yapmışlar” 

Eser ve Huriye on yıldır birlikteler. Eser, trans erkek; Huriye, hetero bir kadın. Her şey Huriye’nin ablasının ilişkilerini öğrenmesiyle başlıyor. Huriye’nin Eser’le birlikte olduğunu öğrenen ablanın ilk tepkisi, “Seni hocaya götüreceğim, sana büyü yapmışlar” oluyor.

Abla, Huriye’nin üniversiteye gitmesine izin vermiyor. Huriye, ablasının maruz bıraktığı psikolojik baskılarla uğraşırken ağabeyi de ilişkisini öğreniyor.

Huriye, ağabeyinin kendisine yaşattıklarını şu cümlelerle anlatıyor: “Onun duyması zaten çok kötüydü, beni öldüresiye dövdü. Silahla kovaladı, ateş etti, kaçtım, eve saklandım.” 

Huriye yaşadığı bütün şiddet ve baskılara rağmen “cancağızım” diye seslendiği Eser’den ayrılmayı hiçbir zaman kabul etmiyor. Ağabeyinden ve babasından dayak yediği bir gün Huriye hastanelik oluyor, ambülansta kalbi duruyor. Huriye ağabeyinden şikayetçi oluyor fakat ağabeyi bunu öğrenince onu tekrar dövüyor.

 “Bana, o odadan ölmeden çıkma dediler”

 Huriye’nin yaşadıkları bununla da bitmiyor.

Ağabeyi, ablası ve babası onu bir odaya kapatıp intihar etmesi için baskı yapıyor. Huriye, “Bana o odadan ölmeden çıkma dediler. Odada ne kadar ilaç varsa içtim ama ölmedim” diye intihar girişimini anlatıyor. Huriye fırsatını bulduğu ilk anda Eser’le birlikte İstanbul’a kaçıyor. Ağabeyi ikisin peşine düşüyor. Huriye’nin anlattığına göre arkadaşlarıyla İstanbul’a Eser’e tecavüz etmeye geliyor.

Huriye, “Ağabeyim, her yerden kafamıza sıkacağına dair yeminler ettiği, Eser’e tecavüz edeceğini söylediği mesajlar atıyordu” diye yaşadığı korkuları dile getiriyor. 

Eser ve Huriye bir süre sonra Eser’in ablasına sığınıyorlar. Eser, ablası için, “Yanımda olduğunu, desteğini hissettiğim” biriydi diyor. Ancak çok kısa bir süre sonra Eser’in ablası Huriye’nin ağabeyiyle buluşuyor, Huriye’nin “o…k” yaptığını söyleyip, adreslerini veriyor.

Huriye ve Eser yine son anda kaçmayı başarabiliyorlar. 

Eser ve Huriye LGBTİ+ derneklerinden yardım bekliyor

Şu anda bir arkadaşlarının evinde misafir olarak kalan Eser ve Huriye, sigortalı bir işte çalışamıyor. Huriye’nin polis olan bir akrabası hastane, sigorta ya da ikametgâh gibi bir kayıt bulduğunda Huriye’nin ailesine bildiriyor. LGBTİ+ derneklerine yıllardır içinde oldukları zor ve tehlikeli durumu anlattıklarını ancak yardım alamadıklarını anlatan Eser, “Bize sadece hukuki ve psikolojik destek verebileceklerini söylediler. Derneklerin en azından barınma ihtiyacımızı karşılamalarını istiyoruz. Biz burada rahatça nefes alamıyoruz, bizi öldürmek isteyen insanlar var. Bu nedenle yurtdışına gitmek istiyoruz” diyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.