Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri 800. haftasında: “Kararlıyız, hakikat ve adalet arayışımızdan vazgeçmeyeceğiz!”

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasının 101. haftasında, koronavirüs salgını nedeniyle sosyal medya hesabından canlı yayınla açıklama yaptı.

800. haftanın açıklamasını, Gazeteci Banu Güven okudu. Açıklamada, Cumartesi Anneleri, “Türkiye neden Birleşmiş Milletlerin Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Sözleşme’sini imzalamıyor, onaylamıyor ve uygulamıyor?” diye sordu.

Türkiye, hiç kimsenin gözaltında kaybedilmediği, inkarın ve cezasızlığın son bulduğu demokratik bir hukuk devletine dönüşünceye kadar susmayacaklarını söyleyen Banu Güven: “800 haftadır, anayasanın, hukukun üstünlüğünün, insan haklarının, bağımsız yargının ve adaletin sadece bir isimden ibaret olduğu bu topraklarda, tüm baskılara rağmen hakikat ve adalet mücadelesi yürütüyoruz” dedi.

“Gözaltında kaybedilen sevdiklerimize ne oldu?”

Güven sözlerine, “800 haftadır ısrarla soruyoruz: Gözaltında kaybedilen sevdiklerimize ne oldu? Onları kaybedenler hukukun tüm kuralları çiğnenerek neden korunuyor? Neden tüm delillere, tanıklara rağmen, AİHM mahkumiyetlerine rağmen gözaltında kaybetme dosyaları yargıya taşınamıyor? Hakikate ve adalete ulaşma hakkımız neden engelleniyor? Türkiye neden Birleşmiş Milletlerin Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Sözleşme’sini imzalamıyor, onaylamıyor ve uygulamıyor?” diye devam etti.

“Galatasaray bize neden yasaklanıyor?”

Galatasaray Meydanı’nın 101 haftadır polis şiddetiyle Cumartesi Anneleri’ne yasaklanmasının anayasal hak ve özgürlüğe yönelik ağır bir saldırı olduğunu hatırlatan Güven, “Türkiye’de anayasa hala yürürlükte mi? Eğer yürürlükteyse, Anayasa ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü’ hakkını temel bir anayasal hak olarak tanıyor, ‘Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir’ diyor. Anayasanın hükmü bu kadar açık ve netken, Galatasaray bize nasıl yasaklanıyor? Adalet talebimizi kamuoyuna duyurma hakkımız nasıl ağır silahlarla bastırılması gereken bir suç sayılıyor” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.