Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TRT kameramanı Melih Uzunyol, bundan 24 sene önce Atlanta Olimpiyatları’nda düzenlenen bombalı saldırının ardından çekim yapmak isterken hayatını kaybetmişti

1996 yılının 27 Temmuz’unda Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Georgia eyaletinin başkenti Atlanta’da düzenlenen Atlanta Yaz Olimpiyatları’nda gerçekleşen bombalı saldırı sonucunda iki kişi hayatını kaybetti.

Centennial Olimpik Parkı’nda, ABD saati ile 13.20’de düzenlenen terör eylemi sonucu hayatını kaybedenlerden biri 44 yaşındaki ABD vatandaşı Alice Hawthorne’du. Saldırı nedeniyle hayata gözlerini yuman diğer isim ise olimpiyatları takip etmek için Atlanta’da bulunan TRT kameramanı Melih Uzunyol’du. Melih Uzunyol, saldırının hemen sonrasında çekim yapmak için olay yerine yetişmeye çalışırken kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. 

Saldırıda 111 kişi yaralanırken bombadan sıçrayan şarapnel parçaları nedeniyle kalıcı olarak engelli kalan insanlar da oldu. 

Saldırı uzun süre faili meçhul kaldı

Saldırı uzun süre faili meçhul olarak kalırken soruşturmanın ilk aşamasında, olay sırasında orada bulunan güvenlik görevlisi Richard Jewell fail olarak suçlandı. Ancak kısa süre sonra Jewell’in bu saldırıdan sorumlu olmadığı hatta pek çok kişinin hayatını kurtardığı anlaşıldı.

Richard Jewell

FBI, olayın üzerinden yaklaşık bir sene geçtikten sonra başka suçlardan da aranan 1966 doğumlu ABD vatandaşı Eric Robert Rudolph’un bu saldırının da faili olduğuyla ilgili yeni bilgiler elde ettiğini duyurdu. FBI’ın en çok aranan 10 suçlusundan biri haline gelen Rudolph’un bulunması için dönemin ABD Başsavcısı Janet Reno kamuoyundan yardım isterken yerini ihbar edene 1 milyon dolar değerinde ödül vaat edildi. 

Rudolph yedi sene sonra yakalandı

Saldırıyı gerçekleştiren Eric Rudolph olaydan yedi sene sonra, 2003 yılında, ABD’nin Kuzey Karolina eyaletinde yakalandı. 2005 senesinde ise ölüm cezası almamak için suçlarını itiraf etti. Rudolph, aynı zamanda 1998 senesinde Alabama’daki bir kürtaj kliniğini ve Atlanta’daki bir eşcinsel barını bombaladığını da itiraf etti. Rudolph’a işlediği suçlardan dolayı üst üste dört kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. 

Eric Rudolph

Cezaevine giren Rudolph eşcinselliğe ve kürtaja karşı savaştığını söyledi. Rudolph, 1996 Atlanta Olimpiyatları’nda yaptığı saldırının amacının ise “talebe bağlı olarak kürtaj uygulanmasına izin veren ABD yönetimini bütün dünyanın önünde küçük düşürerek mahkûm etmek” olduğunu söyledi.

Atlanta saldırısının ilk şüphelisi olarak gözaltına alınan güvenlik görevlisi Richard Jewell ise 44 yaşındayken 2007 yılında kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti. 

Bombalı saldırı sonrasında hayatını kaybeden 38 yaşındaki TRT kameramanı Melih Uzunyol ise evli ve iki çocuk babasıydı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.