Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, enflasyon tahminlerini yukarı çekti: 2020 yıl sonu enflasyon tahmini 8,9 olarak açıklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal, Ankara’da “Enflasyon Raporu 2020 – (3)” bilgilendirme toplantısında sunum yaptı. Nisan ayının enflasyonunun tahminlerin üzerinde olduğunu söyleyen Uysal, gelecek seneye dair enflasyon tahminlerinin yukarı çekildiğini açıkladı.

Geçen çeyreği ve nisan ayını değerlendiren Uysal, “Tüketici enflasyonu 2020 yılının ikinci çeyreğinde 0,76 puan artarak yüzde 12,62’ye yükseldi. Nisan Enflasyon Raporu, tahmin aralığının üst bandının üzerinde gerçekleşti” dedi. TCMB Başkanı Uysal, artışın, temel mal ve gıda gruplarından kaynaklandığı belirtti ve yıl sonu enflasyonuna ilişkin beklentilerin yükseldiğini söyledi.

Nisan Enflasyon Raporu’nda gıda enflasyonu tahmini 2020 yılı için yüzde 10,5, 2021 yılı için ise yüzde 8,5 olarak açıklandı.

Uysal, 2020 yıl sonu enflasyonu tahminlerini yüzde 7,4’ten yüzde 8,9’a, 2021 yılı enflasyon tahminlerini de yüzde 5,4’ten yüzde 6,2’ye “yukarı yönlü güncellediklerini” açıkladı.

Tahminler salgında ikinci dalga olmayacağı varsayımıyla yapıldı

Halihazırda yüksek olan enflasyon tahminleri her ne kadar daha da “yukarı yönde güncellenmiş” olsa da, iyimser bir varsayıma dayanıyor: Koronavirüsün ikinci dalgasının yaşanmaması. Uysal, konuşmasına şöyle devam etti:

“Paylaştığımız tahminler, salgın nedeniyle yeniden kısıtlamayı gerektirecek ikinci bir dalga olmayacağı varsayımı altında, küresel ekonominin yılın ikinci yarısında toparlanmaya devam edeceği bir çerçevede elde edildi.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.