Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Microsoft, Çin menşeli TikTok’u satın alabilir

ByteDance isimli Pekin merkezli Çinli teknoloji şirketinin sahip olduğu TikTok adlı video paylaşım uygulaması son yıllarda oldukça popüler. 2012 yılında Zhang Yiming tarafından kurulan ByteDance, TikTok uygulamasını 2017’de satın aldı. TikTok bu yılın ilk çeyreğinde bütün dünyada toplam 315 milyon defa indirildi ve uygulama araştırma firması Sensor Tower’ın açıklamasına göre üç aylık süreçte dünyada en çok indirilen uygulama oldu. New York ve Los Angeles’ta da ofisi bulunan TikTok uygulamasının dünya genelinde 800 milyon kullanıcısı bulunuyor.

Ancak Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump bu uygulamayı incelemeye aldı ve merkezinin Çin’de olmasından rahatsız olduğu için uygulamayı yasaklamak da dahil bir dizi önlem getirmeye hazırlanıyor. Trump cuma günü uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada TikTok’u yasaklayacağını, bunun için ya acil durum ekonomik yetkilerini ya da başkanlık kararnamesini kullanacağını söylemişti.

Bu noktada Trump’ın TikTok uygulamasının ByteDance’in kontrolünden çıkmasını istediği biliniyor. Trump’ın ikinci plan olarak, TikTok’u özel bir lisansa sahip olmadan ABD’den ürün satın alamayan şirketler listesine de ekleyebileceği konuşuluyor. Trump bu konuyla ilgili adımları bugün içinde atabileceğini söylemişti. Beyaz Saray yetkilileri ise uygulamanın Çinli bir şirketin kontrolünde bulunmasının ABD’nin ulusal çıkarları açısından tehdit oluşturabileceğini belirtiyor.

Böyle bir ortamda TikTok’un kendisini satın alması için Microsoft başta olmak üzere farklı şirketlerle masaya oturduğu iddia edildi. TikTok’un en büyük pazarlarından birini kaybetmemek için uygulamanın çoğunluk hissesini Çinli olmayan Softbank ya da General Atlantic gibi başka şirketlere satabileceği ihtimali üzerinde de duruluyor.

Uygulamanın ABD’li kullanıcıların kişisel bilgilerini depolayarak bir veri havuzu oluşturduğu ve bunun da ileride güvenlik zaafına yol açabileceği düşünülüyor. Öte yandan TikTok uygulamasının İletişim Direktörü Hilary McQuaide, CNN Business’e yaptığı açıklamada“TikTok uygulaması ABD’deki kullanıcıların bilgilerini katı kontrollerle ve müşterilere açık olarak elde ediyor. TikTok’un en büyük yatırımcısı ABD’de bulunuyor. Uygulama sahiplerinin kişisel verilerinin güvenliğini de sağlıyoruz” demişti.

TikTok büyüdükçe bireysel lobiciler ile de sözleşmeler imzalamaya başladı. Bunlardan biri de David J. Urban. Urban aynı zamanda ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun da okul arkadaşı ve Trump yönetiminin en önemli destekçilerinden biri. Urban da yaptığı açıklamada, pratikte şu ana kadar bir sorun ortaya çıkmadığını ama uygulamanın daha sağlıklı ve verimli işlemesi için ABD yasalarını takip etmesi gerektiğini söylemişti.

Trump geçen sene de Beijing Kunlun Technology firmasının sahip olduğu Grindr isimli eşcinsel buluşma uygulamasının da el değiştirmesini istemişti. Buna gerekçe olarak ise firmanın ABD’li yetkililere şantaj yapabileceği gösterilmişti. Beijing Kunlun Technology de bu yılın başında uygulamanın satışı için San Vicente Acquisition LLC ile anlaştığını ABD Yabancı Yatırım Komitesi’ne bildirmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.