Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hayvan Hakları İzleme Komitesi, hak ihlallerini raporladı: “Hayvan hakları yasası hemen çıkarılmalı”

Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM), 2020 yılının ilk altı ayında yaşanan hayvan hakkı ihlallerini derledikleri raporu çevrimiçi düzenlediği toplantıda açıkladı. Toplantıda hayvanların “mal” yerine “can” statüsünde değerlendirilmesi ve hayvan hakları yasasının bir an önce çıkarılması istendi.

“Pandemi Sürecinde Derinleşen Hayvan Hakkı İhlalleri” başlıklı raporun sunulduğu toplantıya, HAKİM’den Fatma Biltekin, Yunuslara Özgürlük Platformu’ndan Öykü Yağcı, Hayvanlara Adalet Derneği’nden Avukat Melike Özdemir Ballı, Hayvan Hakları ve Etiği Derneği’nden Ezgi Akdağ ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Rıdvan Turan katıldı.

Hayvanlara yönelik öldürme, boğma, yakma, tecavüz gibi pek çok saldırı ve şiddetin yaşandığına dikkat çekilen raporda, faillerin cezasız kalmasının, hayvana yönelik şiddet olaylarının artmasına sebep olduğu vurgulandı. Cezasızlığın en önemli sebebinin, mevcut kanunda hayvanların can değil mal statüsünde değerlendirilmesi olduğunun altı çizildi. Toplantıda, hayvan hakları yasasının hemen çıkarılması bir kez daha talep edildi.

“Hayvanlar, toplumun büyük bir kesimi tarafından yok sayılıyor”

Toplantı HAKİM’den Fatma Biltekin’in konuşması ile başladı. “Hayvan hakkı ihlallerini raporlamamızdaki en temel amaç toplumun büyük bir kesimi tarafından yok sayılan hayvanların yaşadıkları acıyı görünür kılmaktı” diyen Biltekin, pandemi döneminde artan hayvan hakkı ihlallerine dikkat çekti. 

Biltekin, 2020 yılında hayvan hakkı ihlallerinin yoğun olarak görüldüğü ocak ve haziran ayları arasında, hayvan haklarıyla ilgili iki kanun teklifi hazırlandığını söyledi.

Hayvan Hakları ve Etiği Derneği’nden Ezgi Akdağ, “2020 yılının ilk altı ayında en az 522 milyon 349 bin 599 yaşam hakkı gaspı raporlandı” dedi. Akdağ, yaşam hakkının siyaset üstü bir mesele olduğunu vurguladı. Hayvan hakkı ihlallerinin önüne geçilebilmesi için, hayvanların hukuksal olarak mal statüsünden çıkarılması gerektiğinin altını çizdi.

Hayvan haklarıyla ilgili soru önergesi vermeyen tek parti AKP

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, hayvan hakları yasasının neden hâlâ çıkmadığını sordu. Turan, eğer istese iktidar partisinin hayvan hakları yasasını hemen çıkarabileceğini söyledi: “Sosyal medya yasası, baro yasası geçti. Cumhurbaşkanın ‘ol’ demesi ile bu yasalar çıktı. Hayvan Hakları Kanunu da benzer bir taleple çıkabilirdi ancak bu yasama yılında da ertelendi“. Turan ayrıca, muhalefetin de eksiklikleri olduğunu belirtti.

“Hayvan hakları politik bir mesele” diyen Turan, hayvan hakları savunucularıyla birlikte mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

Turan, hayvan haklarıyla ilgili CHP’nin sekiz, HDP’nin altı, İYİ Parti’nin iki, Saadet Partisi’nin bir adet soru önergesi verdiğini belirtti: “Hayvan haklarıyla ilgili herhangi bir soru önergesi vermeyen tek parti bir kez daha AK Parti oldu.”

“Pandemi sürecinde evlerde yaşayan hayvanlar asılsız iddialarla sokağa terk edildi”

Hayvanlara Adalet Derneği’nden Avukat Melike Ballı, Hayvanları Koruma Kanunu’nundaki “sahipli-sahipsiz hayvan” ayrımı ve hayvana yönelik işlenen suçlara verilen cezaları anlattı.

Ballı, “Hayvana yönelik işlenen suçlarda hayvan sahipli ise dört aydan üç yıla kadar mala zarardan hapis cezası alabiliyor, sahipsiz ise cüzi miktarda para cezası ödüyor, siciline işlemiyor, fail aramıza karışıyor. Öncelikle bu ayrımın mutlaka kalkması lazım, ‘sahipli-sahipsiz hayvan’ ayrımını kabul etmiyoruz” dedi. Koronavirüs salgını sürecinde ihlallerin arttığına dikkat çeken Ballı, “Pandemi sürecinde asılsız iddialarla evlerde yaşayan, aile bireyi olan hayvanlar sokağa terk edildi” diye konuştu.

Toplantının son konuşmacısı Yunuslara Özgürlük Platformu’ndan Öykü Yağcı oldu. Yağcı, Marmaris Hayvan Hakları Derneği’nin çabaları sayesinde ilçedeki yunus parkının mühürlendiğini söyledi.

Yağcı, “Marmaris’teki yunus gösteri ve terapi merkezi henüz tamamen kapatılmadı, belediye tarafından sadece mühürlendi. Bundan sonraki süreç çok daha önemli. Şu anda yunusların ve bir bakıcının tesiste olduğunu öğrendik. Yasalarca tesisin ‘malı’ olarak görüldüklerinden bakım ve korunmalarından park sahipleri sorumlu. Şu anda biz koruma için çabalıyoruz. Bu yönde kurumlara başvurularımızı ve takibini yapmaya başladık. Kaş ve Fethiye’den sonra bu tesisin de yasaklanması, yunus parklarının bulunduğu diğer şehir ve ilçelerde yereldeki mücadelelere ve tüm parkların kapatılması için TBMM’deki mücadelemize güç vermesi açısından çok önemli” dedi.

“Hayvan Hakları Yasası için yapılacak eyleme herkesin destek vermesi gerekiyor”

Basın toplantısı, 9 Kasım 2019’da hayatını yitiren HAKİM kurucusu ve hayvan hakları savunucusu Burak Özgüner’in annesi Eray Özgüner’in konuşmasının ardından sona erdi. Özgüner, “Hayvan hakları aktivistleri Meclis’te de sokakta da yıllardır mücadele etti. Artık bu yasanın hayvanların lehine çıkması gerekiyor. Hayvan Hakları Yasası için yapılacak eyleme de herkesin destek vermesi gerekiyor” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.