Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan ve Mısır arasında deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşması imzalandı – Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Doğu Akdeniz’de hakkı olmayanlarla görüşmeyiz”

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias dün (6 Ağustos) Mısır’ın başkenti Kahire’de, deniz yetki alanlarının sınırlandırılması ve münhasır ekonomik bölge anlaşması imzaladı.

Mısır ve Yunanistan, daha önce Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ve Türkiye arasındaki münhasır ekonomik bölge anlaşmasına karşı çıkmıştı. Türkiye’nin komşusu Yunanistan ile Libya’nın komşusu Mısır’ın imzaladığı anlaşma, buna bir cevap olarak görülüyor.

Zira Yunanistan, Libya ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmaya, kendi deniz sınırlarını ihlal ettiği gerekçesiyle karşı çıkmıştı. Mısır ise anlaşmanın uluslararası hukuka aykırı olduğunu iddia etmişti. Ayrıca Mısır, temmuz ayında Türkiye’nin Kıbrıs açıklarında başlattığı sondaj çalışmalarıyla, kendi deniz alanını ihlal ettiğini savunmuştu.

İmzalanan iki anlaşma da Doğu Akdeniz’deki doğalgaz rezervlerinin paylaşımı açısından büyük önem taşıyor.

Erdoğan: “Doğu Akdeniz’de hakkı olmayanlarla görüşmeyiz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya Camii’ndeki cuma namazının ardından gündeme ilişkin konuştu. Yunanistan ile Mısır’ın yaptığı anlaşmayı değerlendiren Erdoğan, “Yunanistan ile Mısır arasında yapılan bu anlaşmanın hiçbir kıymeti yok. Doğu Akdeniz’de hakkı olmayanlarla görüşmeyiz” dedi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan tepki: “Yok hükmündedir”

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı da yazılı bir açıklama yaparak anlaşmaya tepki gösterdi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yunanistan ve Mısır arasında deniz sınırı bulunmamaktadır. Bugün imzalandığı açıklanan sözde deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşması Türkiye için yok hükmündedir. Bu anlayışımız sahada ve masada ortaya konacaktır. Sözde sınırlandırılan alan Birleşmiş Milletler’e de bildirilen Türk kıta sahanlığı içinde yer almaktadır. Bu anlaşmayla Libya’nın hakları da gaspedilmeye çalışılmaktadır.”

Çavuşoğlu: “Anlaşma hem Türkiye Cumhuriyeti’nin hem de Libya’nın kıta sahanlığını ve haklarını ihlal ediyor”

Konuyla ilgili Anadolu Ajansı’na (AA) açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise henüz haritayı ve anlaşma metnini görmediklerini belirterek “Fakat verilen bu koordinatlardan kolayca görüyoruz ki bu anlaşma hem Türkiye Cumhuriyeti’nin hem de Libya’nın kıta sahanlığını ve haklarını ihlal ediyor. Dolayısıyla bizim daha önce Birleşmiş Milletler’e bildirdiğimiz kıta sahanlığımızı ihlal eden bir anlaşma, bizim için yok hükmündedir ve zaten bugüne kadar bu noktaya gelmemizin sebebi de Yunanistan’ın, Rum Kesimi’nin, Mısır ve İsrail gibi ülkelerle Türkiye’yi yok sayarak anlaşmalar imzalamaya çalışması, adımlar atmasıdır. Bu tür anlaşmalar veya işbirlikleri bizi yolumuzdan alıkoyamaz ve kimse bizim haklarımızı da gaspedemez. Buna hiçbir zaman müsaade etmedik, etmeyeceğiz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.