Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri 802. haftada, gözaltında kaybedilen Ferhat Tepe’nin akıbetini sordu

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nın kendilerine yasaklanmasının 103. haftasında, koronavirüs salgını nedeniyle sosyal medya hesabından canlı yayınla açıklama yaptı.

802. haftanın açıklamasının moderatörlüğünü, gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun üstlendi. Açıklamayı, İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Sevil Turgut okudu. Açıklamada, 27 yıl önce 19 yaşındayken gözaltında kaybedilen Özgür Gündem muhabiri Ferhat Tepe’nin kaybından sorumlu olanların ortaya çıkarılması istendi.

27 yıldır adalet arayan Ferhat Tepe’nin babası İshak Tepe, “Biz istiyoruz ki onlar yargılansınlar, cezalandırılsınlar. Yoksa biz cumartesi eylemlerine var olduğumuz sürece devam edeceğiz” dedi. Ferhat Tepe’nin kardeşi Ayşe Tepe de abisinin kaybedilmesiyle ilgili şunları söyledi: “Özgür Gündem muhabiri abim Ferhat Tepe’nin kaçırılarak kaybedilişinin 27. yılındayız. Her kaybetme hikayesinde olduğu gibi Ferhat’ın olayında da bu güne dek tüm çabalarımıza rağmen failleri bulmaya, yargılamaya ve cezalandırmaya yönelik en ufak bir adım atılabilmiş değil. Nihayetinde zaman aşımına uğrayan davamız adaletsizlik duvarına çarptı.”

“Devlet yetkililerinin gözaltında kaybetmeleri inkar ettiğini bunun da cezasızlığa yol açtığını” söyleyen Turgut, “28 Temmuz 1993 tarihinde Bitlis şehir merkezinde silahlı, telsizli üç kişi tarafından kaçırılan Ferhat Tepe’nin cansız bedeni, 8 Ağustos 1993 tarihinde kaçırıldığı yerden yüzlerce kilometre uzaklıktaki Elazığ Sivrice’de Hazar Gölü kıyısında balıkçılar tarafından bulunmuş, adli tıp uzmanı tarafından ayrıntılı bir otopsi işlemi yapılmadan pratisyen bir doktorun muayenesi sonrasında ‘kimliği meçhul kişi’ olarak Elazığ Kimsesizler Mezarlığı’na defnedilmişti. Ailenin, Ferhat’ın kaçırılması, kaybedilmesi ve öldürülmesi ile ilgili yaptığı tüm başvurular sonuçsuz bırakıldı. Adaletin sağlanması devletin görevidir. Adli ve siyasi makamları bu görevi yerine getirmeye çağırıyoruz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.